"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пінчук купив пакет "префів" Vimpelcom

Вівторок, 10 січня 2012, 13:20

Інвестиційно-консалтингова група EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука придбала 123,6 млн привілейованих акцій (5,995% акціонерного капіталу) Vimpelcom Ltd.

Як повідомляє Forbes.Ru із посиланням на прес-службу EastOne, безпосередній покупець паперів - компанія Bertofan Investments Ltd., перебуває під мандатом групи.

"Угода здійснена в рамках портфельної стратегії групи EastOne, яка передбачає, зокрема, інвестування в низку ключових інвестиційно привабливих галузей", - підкреслюється в повідомленні.

В EastOne зазначають, що "завершення угоди забезпечує покупцеві можливість інвестувати в стратегічно привабливу галузь і увійти до складу великих акціонерів компанії Vimpelcom Ltd., яка має значний потенціал зростання".

Реклама:

Bertofan купила "префи" у кіпрського офшору Forrielite Ltd., який представляє інтереси заступника голови ВАТ "Роснано" Олега Кисельова. Угода на 111 млн доларів була укладена 30 грудня 2011 року. Влітку Кисельов заплатив за пакет 101,35 млн доларів.

Продана частка складає 28,5% від загального числа привілейованих акцій. У разі конвертації "префів" у звичайні акції зараз Bertofan виявився б власником 7,0559% звичайних акцій Vimpelcom (за умови конвертації тільки зазначеного пакета).

Привілейовані акції Vimpelcom передбачають опціон на конвертацію у звичайні. Для паперів, які належали Кисельову, така можливість відкриється в 2012 році.

Схема опціону передбачає виплату з боку власника "префів" еквівалентну ринковій вартості звичайних акцій Vimpelcom на момент конвертації.

Привілейовані акції Vimpelcom не торгуються на біржі, на них не виплачуються дивіденди, але ці папери дають право голосу нарівні зі звичайними акціями.

Портфель під мандатом EastOne охоплює більше 20 бізнесів в Україні, у тому числі трубно-колісну компанію "Інтерпайп", нафтогазову компанію "Гео-Альянс" та медіа-активи (телегрупа StarLightMedia, яка об'єднує телеканали "Новий", ICTV, CTБ, а також супутниковий телеканал QTV та музично-розважальні канали М1 та М2; газета "Факти і коментарі"; видавництво "Економіка" (журнал "ИнвестГазета", газета "Дело", ТОП-100 та інші).

Основними акціонерами Vimpelcom ltd. є Weather Investments Нагіба Савіріс - 29,6% голосуючих акцій (18,8% економічного інтересу), Telenor - 25% (31,7%), Altimo - 24,99% (31,35%).

Компанії, які входять до групи Vimpelcom, надають послуги стільникового зв'язку більш ніж 200 млн абонентам в 19 країнах.

Найбільші активи Vimpelcom - російське ВАТ "Вимпелком", на яке припадає 39% сукупної виручки групи, і Wind Italy (31%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: