Рада продовжила життя БТІ ще на рік

П'ятниця, 9 грудня 2011, 20:57

Повноваження бюро технічної інвентаризації (БТІ) щодо державної реєстрації прав на об'єкти нерухомого майна можуть бути продовжені ще на рік - до 1 січня 2013 року.

За відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державній реєстрації" з деякими змінами в п'ятницю в першому читанні проголосували 266 депутатів, передає "Інтерфакс-Україна".

Раніше передбачалося, що з 1 січня 2012 року функції реєстрації прав на нерухомість повинні були повністю перейти до Державної реєстраційної служби (Укрдержреєстр) України.

Однак депутати залишили без змін терміни держреєстрації земельних ділянок з видачею держактів на землю (до 1 січня 2013 року), які проектом закону пропонувалося продовжити на рік.

Реклама:

Крім того, депутати доручили парламентському комітету з питань економічної політики створити робочу групу з опрацювання законодавчих пропозицій з питань інвентаризації об'єктів нерухомості, прийнявши 262 голосами проект постанови № 9546 від 7 грудня 2011 року.

Результати роботи робочої групи мають бути представлені на розгляд до Верховної ради до 30 березня 2012 року.

Як повідомлялося, проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державній реєстрації" і вищезгаданий проект постанови, автором яких є народний депутат Сергій Осика (позафракційний), були включені в порядок дня Ради 7 грудня 2011 року.

Проект закону, зокрема, передбачав, що держреєстрацію права власності на землю до 1 січня 2013 року будуть проводити територіальні органи земельних ресурсів.

Разом з цим, держреєстрація угод, іпотек, відомостей про обтяження до 1 січня 2013 року залишається за нотаріусами, реєстраторами юридичної особи сфери Міністерства юстиції.

Згідно із законопроектом, Кабінет міністрів має до 1 січня 2013 року забезпечити створення нормативно-матеріально-технічної бази для ведення Держреєстру майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Державного земельного кадастру.

Проектом закону вносяться зміни до законів про забезпечення прав на нерухоме майно та їх обтяження при державній реєстрації та про Державний земельний кадастр.

Раніше, в кінці листопада, глава Укрдержреєстру Леонід Єфименко, повідомляв, що БТІ з 1 січня 2012 року буде здійснювати тільки техінвентаризацію об'єктів нерухомості, тоді як функція держреєстрації перейде до його відомства.

Крім того, він запевняв, що всі заплановані заходи для роботи Укрдержреєстру будуть виконані в повному обсязі до 31 грудня 2011 року.

Кабмін постановою № 1141 від 26 жовтня 2011 затвердив порядок ведення Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно, який повинен вступити в силу з 1 січня 2012 року.

Органами держреєстрації виступають Укрдержреєстр та структурні підрозділи територіальних органів Мін'юсту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: