"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати підтримали збереження частки України в капіталі ЄБРР

П'ятниця, 9 грудня 2011, 12:15

Верховна рада підтримала внесений президентом Віктором Януковичем закон про ратифікацію підписки на акції Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), які підлягають сплаті на вимогу.

За ухвалення в цілому проекту закону №0233 у п'ятницю проголосували 240 депутатських карток, повідомляє DT.UA.

Документ погоджений без зауважень Державною фінансовою інспекцією, Національним банком, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством юстиції та Міністерством закордонних справ.

Реалізація проекту, згідно з пояснювальною запискою, забезпечить участь України у збільшенні акціонерного капіталу ЄБРР, що підтримає частку країни у статутному капіталі банку на рівні 0,8% і дасть можливість надалі розраховувати на ефективне фінансування фінустановою проектів в Україні.

Реклама:

Якби депутати не підтримали цей закон, частка України у статутному капіталі ЄБРР могла зменшитися до 0,6%, що призвело б до виключення низки проектів з портфеля та істотно зменшило б обсяг діяльності ЄБРР в Україні, відзначає видання.

Як відомо, після вступу України у 1992 р. в ЄБРР рішенням ради керівників банку нашій державі було виділено 8 тис. акцій статутного капіталу на загальну суму 80 млн. екю (валюта, на зміну якій прийшов євро).

З 8 тис. акцій 2400 було сплачено готівкою, а 5600 — підлягають сплаті на вимогу.

У 1996 р. ЄБРР збільшив свій статутний капітал на суму 10 млрд екю за рахунок випуску 1 млн додаткових акцій.

Оскільки Україна виконала зобов'язання щодо першочергової підписки на статутний капітал банку, їй було виділено 8 тис. додаткових акцій у статутному капіталі ЄБРР, що збільшило її частку до 0,8%.

У травні 2010 р. банк збільшив дозволений до випуску капітал на 10 млрд. євро.

У результаті Україна отримала 808 сплачених акцій і ще 7203 акції, що підлягають сплаті на вимогу. Ці акції не можуть бути подані до сплати до кінця 2015 р.

Окрім того, гіпотетично можливість викупу акцій виникає лише в разі дефолту банку. Однак, враховуючи ж рейтинг "ААА", який є у ЄБРР, ризики виникнення подібної ситуації мінімальні.

Номінальна вартість акцій складає 10 тис. євро.

У травні 2011 року українські чиновники прострочили подачу кандидатури нового директора від країни (директор від країни змінюється кожні два роки), і тепер місце українця посів представник Туреччини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!