Янукович ветував закон про автоматичну оплату енергоносіїв

Середа, 7 грудня 2011, 11:10

Президент Віктор Янукович у вівторок ветував і запропонував відхилити закон, яким передбачалося змінити схему розрахунків за природний газ і електрику.

У цьому документі депутати наполягали на введенні спеціальних рахунків для водо- і теплопостачальних підприємств, на які автоматично повинна відраховуватися сума, необхідна для оплати спожитих енергоресурсів, нагадує газета "Комерсант-Україна".

Причини, за якими глава держави ветував закон, носять формальний характер.

Наприклад, у документі невірно вказана назва Нацкомісії регулювання сфери комунальних послуг.

Реклама:

Також Янукович вважає, що прийнятий закон "штучно звужує перелік підприємств", для яких вводиться механізм проведення розрахунків за спецрахунком, оскільки не стосується організацій, які здійснюють водовідведення, виробництво та транспортування теплової енергії.

Крім того, закон, на думку президента, не передбачає гарантій захисту поточних рахунків із спеціальним режимом використання.

Як відомо, Янукович уже ветував схожий закон в лютому 2011 року.

Тоді парламент підтримав пропозиції президента відхилити урядовий законопроект №7115 про введення спецрахунків для водо- і теплопостачальних підприємств для їх своєчасних розрахунків за газ та електроенергію.

Проте вже в березні депутат фракції Партії регіонів Микола Романюк вніс законопроект №8134, який Рада прийняла в цілому в листопаді.

У структурі тарифів на теплову енергію та гарячу воду частка природного газу становить 70%, а електроенергія займає 30% собівартості послуг із водопостачання та водовідведення.

За даними ДК "Газ України", на 5 грудня заборгованість теплокомуненерго за газ становила 3,8 млрд грн., а рівень розрахунків не перевищував 73%.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ раніше відзначали, що на 1 жовтня борг водопостачальних підприємств за електроенергію становив 2,7 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!