"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на нафту будуть вище 100 доларів за барель весь 2012 рік

П'ятниця, 30 грудня 2011, 15:26

Американська економіка змогла в цьому році вистояти, незважаючи на тризначні ціни на нафту.

За словами економістів, ці уроки можуть стати в нагоді надалі, тому що ці ціни, ймовірно, залишаться приблизно на тому ж рівні, повідомляє DT.UA із посиланням на публікацію у The New York Times.

Як відомо, Іран погрожує заблокувати приблизно п'яту частину світових постачань нафти, перекривши Ормузську протоку, у випадку, якщо західні держави спробують перешкодити експорту іранської нафти в рамках спроб перешкодити його ядерній програмі, а нестабільність в Іраку загрожує перспективам збільшення виробництва нафти у цій країні.

За прогнозами декількох інвестиційних банків, ціни на еталонну нафту на торгах у Нью-Йорку складуть у 2012 році в середньому 110 доларів за барель, а ціни на нафту марки Brent, які, за словами аналітиків, впливають на те, скільки за неї платить більша частина світу, складе в середньому 115 доларів за барель, пишуть автори статті Даян Кардуелл і Рік Гледстоун.

Реклама:

"Можливість перебоїв у постачаннях нафти в якийсь момент у 2012 році, у зв'язку з відповідними заходами Ірану, думаю, додала 10-20 доларів до ціни на нафту на постійній основі", - зазначив головний глобальний економіст Economic Outlook Group Бернард Баумоль.

"Небезпечно, якщо нафта почне рухатися до позначки 130 доларів за барель або навіть вище, залежно від того, чи відбудеться зростання конфронтації. Тоді дійсно можна буде говорити про перспективу занурення США у рецесію поряд з Європою, і вся світова економіка зіткнеться з економічним спадом", - наголосив він.

Економісти очікують, що ціни залишаться високими навіть незважаючи на відносну слабкість американської та європейської економік, оскільки світовий попит на нафтопродукти - особливо на дизельне паливо - росте, обганяючи пропозицію.

"Існує загальна думка, що високі ціни на нафту протримаються весь 2012 рік у зв'язку з передумовою, що весь інший світ, економіки, що розвиваються, споживає більше палива", - сказав головний нафтовий аналітик Oil Price Information Service Том Клоза.

У той же час, існує невизначеність у прогнозах - деякі аналітики очікують, що ціни, у кінцевому підсумку, опустяться набагато нижче на тлі зростання виробництва у Лівії і в Північній Америці і навіть можуть різко впасти у разі краху європейської економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!