Нафта в Європі може подорожчати через Іран

Середа, 28 грудня 2011, 12:16

Провідний експортер нафти - Саудівська Аравія - та інші країни ОПЕК готові замінити іранську нафту в разі, якщо подальші санкції зупинять її експорт до Європи.

Про це повідомили джерела в галузі, передає "Українська енергетика".

Раніше міністр нафти Ірану Ростам Каземі заявив, що Саудівська Аравія пообіцяла не замінювати іранську нафту у випадку застосування санкцій.

"Обіцянки Ірану не були виконані, і дуже малоймовірно, що Саудівська Аравія не заповнить пробіл, якщо санкції будуть накладені", повідомило джерело в галузі, знайоме з ситуацією.

Реклама:

У вівторок перший віце-президент Ірану ще раз попередив про те, що транспортування нафти через Ормузьку протоку буде зупинено у випадку застосування санкцій на експорт нафти.

Делегати ОПЕК заявили, що погроза Тегерану зашкодить як країні, так і провідним регіональним виробникам, що також використовують цей найважливіший канал експорту нафти у світі.

Проте Саудівська Аравія може експортувати частину своєї нафти через Червоне море.

"Якщо санкції будуть застосовані, ціна нафти в Європі збільшиться, а Саудівська Аравія та інші країни ОПЕК почнуть продавати її, щоб заповнити "пробіл" та отримати прибуток від вищої ціни", сказало інше джерело в галузі.

Нагадаємо, що про ймовірність запровадження санкцій країни Заходу заговорили після оприлюднення звіту МАГАТЕ, згідно з яким Іран нібито займається розробкою ядерної зброї.

Тому Тегеран може перекрити потік нафти з Перської затоки через Ормузьку протоку (найвужче місце Перської затоки) у разі запровадження санкцій на експорт нафти з Ірану.

У 2009 році, за даними американського Управління з енергетичної інформації, через Ормузьку протоку поставили близько третини всієї нафти.

Якщо її перекриють, на світових ринках розпочнеться дефіцит нафти і, відповідно, зростання цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!