"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Миколаївська область може стати новим Чорнобилем?

Вівторок, 27 грудня 2011, 10:39

Активісти екологічного партнерства "Зелена хвиля" провели акцію протесту проти пасивної позиції США у ситуації з небезпечним демонтажем ракетних шахтно-пускових установок у Миколаївській області, який, на думку активістів, "загрожує екологічною катастрофою" і може стати "новим Чорнобилем".

Про це йдеться у повідомленні "Зеленої хвилі", передає УНІАН.

Свою акцію представники партнерства назвали "чорнобильським" вертепом.

Після акції активісти передали лист послу США в Україні Джону Теффту.

Реклама:

Автори вкрай стурбовані ситуацією, яка склалася в Україні у зв`язку з безладним і небезпечним демонтажем залишків ракетних шахтно-пускових установок, які залишилися на території Первомайського і Кривоозерського районів Миколаївської області після виведення з України стратегічної ядерної зброї.

"Зазначена територія в 2000 році вже оголошувалася зоною екологічного лиха, після того, як близько тисячі її жителів одержало тяжке отруєння компонентами токсичного ракетного палива гептилу. Це сталося у результаті мародерського демонтажу ракетних шахт особами, які полювали за цінними металами", - зазначається у зверненні.

Екологічні активісти вимагають від посла США "невідкладно втрутитися цю ситуацію".

Автори листа переконані, що "події у Миколаївській області є не лише наслідком української корупції, а й результатом неналежного виконання США своїх зобов`язань у рамках тристоронньої угоди між Україною, США і Росією про виведення з України стратегічних ядерних озброєнь".

"Технічний нагляд і фінансування виконання цієї угоди брала на себе американська сторона, але контроль з боку США за демонтажем шахт було припинено, як тільки ядерні боєголовки залишили територію України. Отже, належної демілітаризації, демонтажу і рекультивації об`єктів проведено не було", - відзначають активісти.

Вони також вимагають від Теффта поінформувати про ситуацію "відповідні відомства США і озвучити проблему перед урядом і президентом України, які мають дати відповідь на запитання: "Чому сталося так, що населення України перебуває у небезпеці, тоді як формально договір було виконано? Куди пішли кошти, які виділялися Сполученими Штатами на демілітаризацію, професійний демонтаж і рекультивацію цих військових об`єктів? Що буде зроблено для того, щоб припинити беззаконня, покарати винних і запобігти екологічній катастрофі в Україні?".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: