МЗС: ГТС – це "всього лише" економічний актив

Понеділок, 26 грудня 2011, 16:17

У Міністерстві закордонних справ вважають, що українська газотранспортна система має бути акціонована, і виступають за створення газотранспортного консорціуму.

Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин, повідомляє Радіо "Свобода".

"Це всього лише економічний актив, і він повинен працювати", – сказав він і додав: "Не важливо, у чиїй власності. Головне, щоб працював ефективно, щоб приносив гроші в бюджет України, і, головне, зберігав за Україною статус транзитної держави, що ефективно підвищує її політичну вагу в регіоні".

За словами Волошина, "труба в державній власності без газу значно гірше, ніж труба акціонована, але з газом".

Реклама:

"Перетворювати економічний актив у фетиш – це смішно", – заявив представник МЗС.

Він також зазначив, що перед нинішньою владою в принципі не стоїть питання про те, створювати чи не створювати газотранспортний консорціум.

"Звісно, створювати. Питання лише на яких умовах і що ще плюс до цього хочуть росіяни. От усе, що йде з плюсом, – там складно", – сказав Олег Волошин.

Водночас він наголосив, що ідеться про "тристоронній консорціум за участю європейських компаній і з надійною гарантією того, що цей консорціум не перетвориться в механізм політичного тиску на Україну".

Волошин також заявив, що "президент і уряд чітко розуміють, які є червоні лінії, які не можна переступати".

"Насамперед, це все, що може завадити підписанню в підсумку Угоди про асоціацію й подальшому зближенню з ЄС", – сказав представник МЗС і додав: "Ми готові на всі економічні поступки, ця грань значно гнучкіша. Набагато менш гнучка грань – політичні умови. Ми не можемо пожертвувати принциповими речами, у першу чергу, європейською інтеграцією. Тому, переговори з Росією складні".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: