Міносвіти протягом 9 років "дерибанить" держкошти - аудитори

Понеділок, 26 грудня 2011, 12:41

Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів держбюджету, виділених у 2010-2011 роках на забезпечення навчальних закладів підручниками та посібниками, і встановила, що протягом останніх 9 років Міносвіти неефективно, неекономно та з порушеннями використовує бюджетні кошти.

Про це йдеться у повідомленні Рахунковій палати, передають "Комментарии".

"Для термінового виготовлення підручників видавництва закуповували папір за цінами, вищими за ринкові на 30-40%, внаслідок чого неефективно використано 6,9 млн гривень бюджетних коштів", - зазначили аудитори.

Також за даними Рахункової палати, Міносвіти не перевірив виробничі потужності переможця тендерних процедур з надання поліграфічних послуг - ТОВ "Побутелектротехніка", яке виявилося фактично посередником, а не виконавцем замовлення, тому після випуску 10 найменувань підручників на рахунку підприємства залишилося від 66 до 84% отриманих коштів, що призвело до додаткових витрат з бюджету 5,9 млн гривень.

Реклама:

Експерти відзначили, що непрозорою є процедура конкурсного відбору підручників та прийняття рішень про їх видання.

Так, на випуск 24 підручників, які не подавалися на конкурс або не стали в ньому переможцями, з порушенням чинного законодавства використано 30,9 млн гривень.

Одночасно в 2010 році не видано 20 найменувань підручників-переможців і 50 - в 2011.

"Не забезпечивши своєчасного спрямування коштів для планомірного виготовлення підручників, Міносвіти уникнуло відповідальності, передавши всі повноваження в цій сфері Інституту інноваційних технологій і змісту освіти. Разом з тим ця установа, належним чином не організувавши своєчасне виконання поставлених завдань, давало дозвіл видавництвам на комерційну друк. Як наслідок, вартість підручника зростала в 2-3 рази", - підкреслюють у Рахунковій палаті.

За думкою експертів, в умовах економного та ефективного використання бюджетних коштів тільки в 2010-2011 роках можна було додатково видати 3,4 млн підручників, або майже на чверть більше виготовлених.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: