ООН урізала свій бюджет на 5%

Понеділок, 26 грудня 2011, 10:15

Генеральна Асамблея ООН затвердила регулярний бюджет всесвітньої організації на 2012-2013 роки, який вдруге за останні півстоліття передбачає скорочення витрат.

Як передає "ИТАР-ТАСС", минулої суботи делегати схвалили проект резолюції, якою визначено витрати ООН на найближчі два роки в сумі 5,150 млрд доларів. Це на 5% менше, ніж бюджет циклу, що завершується через кілька днів, - 2010-2011 рр.

Виступаючи перед делегатами, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав їх з "колективним досягненням" і похвалив за рішучість "робити більше і краще з меншими коштами".

"Світ переживає часи жорсткої фінансової економії, - сказав Генсек. - Нелегко доводиться і урядам, і людям".

Реклама:

Він підкреслив, що, незважаючи на скорочення витрат, ООН має намір максимально ефективно використовувати наявні ресурси, включаючи внески держав-членів, щоб повністю і ефективно продовжувати виконувати "всі без винятку важливі глобальні мандати, довірені Об`єднаним Націям".

Регулярний бюджет ООН формується за рахунок внесків держав-членів, які крім цього роблять багатомільйонні відрахування до бюджетів міжнародних кримінальних трибуналів для Руанди і колишньої Югославії, операцій з підтримки миру і на цілі Генерального плану капітального ремонту ООН.

Частка кожної держави обчислюється за затвердженою Генасамблеєю формулою, виходячи з середнього показника валового внутрішнього продукту за десятилітній період з урахуванням доходу на душу населення і зовнішньої заборгованості.

На частку США припадає близько 22% бюджету ООН. Другим найбільшим платником до ООНівського бюджету є Японія - 12,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: