Янукович ігноруватиме підказки Енергетичного співтовариства

Понеділок, 26 грудня 2011, 09:18

Україна буде приймати рішення у сфері енергетики без узгодження з Енергетичним співтовариством.

Про це заявив президент Віктор Янукович, передають "Українські новини".

За словами президента, при прийнятті Енергетичним співтовариством окремих рішень позиція України не була врахована, хоча узгодження таких питань зі всіма учасниками спільноти передбачено його статутом.

"Статут Енергетичного співтовариства, там написано, що не можна допускати такі речі без узгодження сторонами-учасниками Енергетичного співтовариства. Але це вже було зроблено, ніхто з нами нічого не погоджував. Зробили і зробили. А нам роблять зауваження, коли ми щось думаємо і плануємо робити так, як це вигідно національним інтересам України", - сказав Янукович.

Реклама:

У цьому зв'язку він припустив, що Україна може повести себе аналогічним чином.

"Уявіть собі, як ми до цього можемо ставитися. У нас відповідь повністю правильно буде: якщо ви нас ігноруєте, і ми бачимо, що ми будемо втрачати, а ще гірше - страждати від цього, тому що ми недоотримаємо до бюджету, тоді ми будемо також проводити політику таку, яка потрібна нам і не будемо вам задавати питання: можна чи не можна", - сказав президент.

Янукович підкреслив, що Україна поважає своїх партнерів, але і вимагає шанобливого ставлення до себе.

Нагадаємо, 19 грудня президент Віктор Янукович на прес-конференції за підсумками саміту "Україна - ЄС" звинуватив Енергетичне співтовариство в порушенні своїх прав та інтересів.

Зокрема, він зазначив, що Енергетичне співтовариство не протидіє реалізації проекту з будівництва газопроводу "Південний потік" в обхід України та будівництво підземних газосховищ в Європі.

У свою чергу президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу наполягає на дотриманні Україною зобов'язань, прийнятих на себе при приєднанні до Енергетичного співтовариства.

Посол Німеччини в Україні Ганс Юрген Гаймзет вважає, що можливий вихід України з Енергетичного співтовариства поставить під загрозу створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Угода про Енергетичне співтовариство була підписана в 2005 році.

Україна приєдналася до договору про співтовариство у вересні 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!