У четвертому кварталі злиттів і поглинань стало менше на 14%

П'ятниця, 23 грудня 2011, 12:34 -

У четвертому кварталі 2011 року сукупний обсяг угод M&A у світі скоротився на 14% у порівнянні з попереднім кварталом цього року і на 18% порівняно з четвертим кварталом 2010 року.

Про це ідеться в огляді ринку угод злиттів і поглинань, підготовленому компанією "Ернст енд Янг" (Ernst & Young M&A Tracker).

При цьому у поточному кварталі середня вартість угод знизилася на 25%, досягнувши свого мінімуму за період з першого кварталу 2010 року.

Невпевненість бізнес-спільноти щодо темпів зростання світової економіки не додає бажання ризикувати, зазначають аналіики.

Реклама:

Як наслідок, кількість міжнародних угод M&A в четвертому кварталі 2011 р. впав до 30% від загального числа угод злиттів і поглинань у світі.

Крім того, останні три квартали нинішнього року були відзначені небувалим зростанням частки розрахунків виключно в грошових коштах, що відображає падіння вартості акцій компаній і робить стратегію фінансування угод за допомогою випуску акцій непривабливим варіантом для покупця.

Єдиною галуззю, в якій спостерігалося зростання угод M&A у жовтні-грудні 2011 р. як за кількістю, так і за вартістю, стало автомобілебудування.

Якщо говорити про вартість угод, то вона збільшилася і в низці інших галузей, а саме у ЗМІ, індустрії розваг, гірничодобувній і металургійній промисловості, нафтогазовій галузі та електроенергетиці.

Найбільший же спад за цим показником був відзначений в секторі управління активами, банківському секторі, секторі споживчих товарів та телекомунікацій, у кожному з яких скорочення склало не менше 40%.

У всьому світі активність в області угод M&A в четвертому кварталі 2011 року впала в порівнянні з третім, хоча обсяг угод в Азії та на Близькому Сході дещо пом'якшив загальну картину.

Найбільший спад був відзначений у Центральній та Східній Європі та Океанії - в обох регіонах він перевищив 50%.

Криза в Єврозоні продовжує істотно впливати на розвиток ситуації в країнах Західної Європи, в яких кількість угод упала на 18%, а їх вартість - на 22%, що більше падіння аналогічних показників у країнах Північної Америки (14% і 21% відповідно).

Огляд ринку M&A (M&A Tracker) складається компанією "Ернст енд Янг" у співпраці з Центром досліджень угод злиття і поглинання (M&A Research Centre, MARC) на базі Школи бізнесу ім.Дж.Каса при Лондонському міському університеті.

При підготовці огляду використовуються дані з шести джерел (Bloomberg, CapitalIQ, Dealogic, Mergermarket, Thomson і Zephyr) про щоквартальні показники активності на ринку злиттів і поглинань, які потім консолідуються і порівнюються з аналогічними даними за перший квартал 2010 р.

Порівняння проводиться із використанням оригінальної методики, заснованої на середньозважених показниках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: