"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ярошенко порахує знецінені "радянські" заощадження

П'ятниця, 23 грудня 2011, 11:06

Кабінет міністрів підготує законопроект про внесення поправок до закону про держгарантії і повернення знецінених заощаджень в установах Ощадбанку та Укрдержстраху колишнього СРСР, який дозволить відновити їх виплату.

Про це заявив міністр фінансів Федір Ярошенко, відповідаючи на питання депутатів у Верховній раді у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Реальна чисельність (вкладників) і реальна сума не визначені - потрібна інвентаризація та створення електронної системи, законодавче закріплення системи (виплат)", - сказав він.

Міністр додав, що разом із законопроектом уряд підготує заходи щодо поступового повернення заощаджень, і це питання буде вирішуватися.

Реклама:

Як відомо, на момент прийняття в 1996 році закону про індексацію знецінених вкладів у співвідношенні 1 карбованець до 1,05 гривні загальна їх сума оцінювалася в 131,96 млрд гривень.

За період дії закону було виплачено 10,65 млрд гривень, або трохи більше 8%, а сума скоротилася до 121,31 млрд гривень на початок 2010 року.

При цьому найбільша сума (6,5 млрд гривень) була виділена в 2008 році, а в 2011 році вперше в держбюджеті на ці цілі не було передбачено жодної копійки.

При цьому парламент відмовився від індексації внесків на рівень інфляції після 1996 року, який склав до 2010 року 578,5%, що збільшило б їх більш ніж до 1 трлн гривень.

За даними депутата Верховної ради Юрія Полунєєва, сума індексованих знецінених вкладів в Ощадбанку, згідно з даними інвентаризаційного реєстру на початок 2011 року, становить 60 млрд гривень, до реєстру вкладників включено 11,768 млн громадян.

За його словами, на той момент в реєстрі була відсутня інформація про страхувальників "Укрдержстраху".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: