Рада дозволила продаж держмайна, що перебуває в процесі банкрутства

Четвер, 22 грудня 2011, 18:30

Закон "Про банкрутство", який Верховна рада проголосувала в другому читанні, зазнімає мораторій на примусову реалізацію майна держпідприємств, які перебувають у стані банкрутства.

Про це "Економічній правді" повідомив старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак та партнери" Ростислав Кравець.

"В цьому законі в прикінцевих положеннях виключили "Про введення мораторію на примусову реалізацію державного майна" абзац 3 статті 2", - повідомив адвокат.

Кравець нагадав, що в 2001 році був прийнятий закон, яким вводився мораторій на реалізацію державного майна. Цей закон стосувався підприємств в уставному фонді якого частка держави становить на менше 25%.

Реклама:

"Установлювався мораторій на примусову реалізацію майна держпідприємств в статуному капіталі яких частка держави становить не менше 25%. При цьому в другій статті вказується, що мається на увазі під примусовою реалізацією. Перша частина цієї статті, та яка збереглася, це звернення стягнення за рішенням суду, яке здійснюється виконавчою службою, а друга частина, яку вони скасували, це продаж майна в процесі банкротства (мораторій)", - наголосив адвокат.

До цього вже була, в жовтні 2011 року, спроба повністю скасувати цей закон.

"Ініціаторами цього всього були Полунєєв, Воропаєв і Оржевітін. І називався той закон - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг". Президент ветував цю частину. Там вони хотіли визнати, що закон яким вводився мораторій повністю втратив чинність", - підкреслив адвокат.

"В цьому ж законі "Про банкротство" все-таки вдалось протягнути норму, яка означає, що в процесі банкротства майно держпідприємств може бути продано", - додав він.

Продажем цього держмайна буде займатися ліквідатор для задоволення вимог кредиторів.

"Чому в 2001 році це все було призупинено, бо були дуже великі зловживання. Підприємство фіктивно доводилося до банкрутства і його майно за копійки продавалося комерційним структурам в процесі ліквідації. Зараз це хочуть відновити знову", - резюмував Кравець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!