Видатки на медицину в Україні в 10-15 разів нижчі за європейські - депутат

Четвер, 22 грудня 2011, 09:58

В Україні в 2011 році витрати на охорону здоров'я одного жителя країни становлять 920 гривень, або трохи більше 115 доларів.

Про це заявила голова комітету Верховної ради з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєвау середу на комітетських слуханнях "Здоров'я - 2020: основні принципи державної політики України у сфері формування здорового способу життя і профілактики неінфекційних захворювань і шляхи її реалізації", повідомляє агентство УНІАН.

Водночас, зазначила вона, в середньому у Європейському регіоні цей показник становить 1546 доларів, а в середньому у світі – 478 доларів.

"За рівнем державного фінансування охорони здоров'я наша країна перебуває на рівні країн із низьким рівнем доходу. І це, незважаючи на те, що за останні 10 років витрати на охорону здоров'я збільшилися майже в 6 разів. Якщо в 2002 році загальний фонд зведеного бюджету на охорону здоров'я становив лише 6,5 млрд гривень, то в 2011 році витрати на охорону здоров'я вже перевищили 41,5 млрд гривень", - повідомила Бахтєєва.

Реклама:

Вона зазначила також, що частка витрат у структурі ВВП також зросла з 2,9% у 2002 році до 3,7% в 2010 році.

Проте це не призвело "ні до підвищення якості та доступності медичної допомоги, ні до підвищення оплати висококваліфікованої праці медичних працівників", - відзначила Бахтєєва.

"Навіть за такого збільшення фінансування, близько 70% всіх витрат продовжує йти на зарплату лікарів, 8% - на оплату комунальних послуг і лише близько 11% на медикаменти. І це при тому, що лікар у нашій країні залишається однією з найбільш низькооплачуваних категорій фахівців бюджетної сфери, а вчитися потрібно 7-8 років", - сказала Бахтєєва.

Вона відзначила, що за дев'ять місяців 2011 року середньомісячна заробітна плата медпрацівників становить 1734 гривень (або 218 доларів) і є найменшою в бюджетній сфері.

"За такої ситуації ми повинні проводити реформи не тільки з урахуванням переорієнтації на профілактику хвороб, а й з урахуванням необхідності реформи фінансування і управління для застосування більш ефективного підходу до проблем у галузі охорони здоров'я", - вважає Бахтєєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!