Інвестиційна привабливість України рекордно впала

Середа, 21 грудня 2011, 09:35

У четвертому кварталі 2011 року рівень довіри інвесторів до ринку України знизився до рекордно низького рівня - 2,19, що є більш, ніж істотним падінням в порівнянні навіть із третім кварталом цього року, коли показник вже продемонстрував негативну динаміку і склав 2,56.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на звіт Європейської бізнес асоціації (ЄБА).

Експерти ЄБА зазначають, що вкрай негативне сприйняття економіки та інвестиційного поля України інвесторами викликане нестабільністю зовнішньої політики, несприятливим прогнозом розвитку економіки на 2012 рік, посиленням тиску на бізнес з боку органів влади, деструктивним впливом корупції і незбалансованою системою оподаткування.

Так, 20 грудня були оприлюднені результати 14-ї хвилі щоквартального опитування перших осіб компаній-членів ЄБА. В опитуванні взяли участь 162 представники топ-менеджменту членських компаній асоціації.

Реклама:

Динаміка рівня привабливості України в очах інвесторів за три роки вимірювання індексу зафіксована на найнижчому рівні в четвертому кварталі 2011 року.

Показник Індексу інвестиційної привабливості базується на шкалі від одного до п'яти балів, основою його є три компоненти.

У четвертому кварталі 2011 року оцінка поточного інвестклімату (1,8) отримала найнижчі показники і продемонструвала найбільше падіння у порівнянні із попереднім кварталом; складова "зміна клімату за попередні три місяці" була оцінена на рівні 2,2; прогнози щодо інвестиційного клімату досягли середнього значення 1,8.

Як відзначають експерти ЄБА, загальне невдоволення інвесторів викликане низкою негативних тенденцій, які панують в економіці Україні.

Серед основних скарг респондентів були відзначені такі: постійний і зростаючий тиск із боку владних структур (24%), недоліки податкової системи, які не виправив, а посилив новий Податковий кодекс (11%), непрозорість і надмірне втручання держави в регулювання бізнес активності (11%), вплив корупції (10%), загальна нестабільність політичного курсу та розвитку економіки (10%).

"Індекс інвестиційної привабливості, який асоціація вимірює вже три роки, ще не показував настільки тривожних результатів, як у четвертому кварталі цього року. Настрої інвесторів є вкрай песимістичними, і влада повинна це визнати. Низький рівень привабливості України для інвесторів красномовно свідчить про те, що необхідні якнайшвидші дії для підтримки економіки України в цей важкий час", - зазначила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

"Тривожний сигнал, який дає нам показник індексу, невизначеність геополітичного курсу України, непередбачувані прогнози розвитку економіки на 2012 рік - все це вказує на необхідність консолідації зусиль влади і бізнесу", - наголосила вона.

Як зазначив керівник відділу торгівлі та економіки представництва ЄС в Україні Ульріке Хауер, негативний показник інвестиційної привабливості України, який продовжує погіршуватися, є одним із факторів, що викликають стурбованість ЄС.

"Останнім часом, незважаючи на постійні запевнення влади країни щодо впровадження курсу реформ, інвестори не бачать ніяких поліпшень або позитивних тенденцій в бізнес-кліматі країни", - підкреслив він.

Як повідомлялося, Україна за три квартали 2011 року залучила 5,5 млрд доларів прямих іноземних інвестицій. Планується, що до кінця року цей показник вийде на 7,5 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: