"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін оголосив війну "офшорній тіні"

Понеділок, 19 грудня 2011, 15:08

Прем'єр Володимир Путін, який готується повернутися в крісло президента Росії навесні 2012 року, заборонив державним інфраструктурним компаніям мати справу з офшорами.

Також Путін назвав пріоритетним завданням виведення всіх стратегічних галузей економіки з "офшорної тіні", передає Reuters.

"З офшорною спадщиною епохи дикої приватизації пора закінчувати", - сказав Путін.

"Якщо ми хочемо зробити нормальний інвестклімат в країні, то терпіти можливість реалізації офшорних схем в інфраструктурних галузях, безумовно, не можна".

Реклама:

Левова частка приватних російських компаній у ключових галузях - металургійній, гірничодобувній, телекомунікаційній, в електроенергетиці, девелопменті та рітейлі - належить зареєстрованим за кордоном юридичним особам.

Держава веде кампанію за переведення власності на російські активи з офшорів в Росію з моменту приходу Путіна до влади, оскільки підозрює відхід від податків.

Інвестори у відповідь нарікають на недосконалість судової системи та проблеми із захистом прав власності в Росії.

У результаті більше половини іноземних інвестицій у Росії припадає на компанії, зареєстровані на Кіпрі і в Нідерландах, - їх накопичені прямі інвестиції в Росію, за даними Росстату, перевищують 70 мільярдів доларів, або 55 відсотків усіх вкладень з-за кордону.

Інфраструктура в Росії в основному належить державі - трубопроводи та дороги перебувають у власності контрольованих урядом компаній. Виняток становить електроенергетика, реформована під час перебування Путіна президентом.

"Повинна бути абсолютна чіткість і ясність зі структурою власності, з реальними акціонерами і бенефіціарами. Це ключовий показник цивілізованості ділового клімату та зрілості економіки, відповідальності національного бізнес-співтовариства", - сказав Путін, додавши, що мова повинна йти не тільки про електроенергетику.

"Я прошу протягом двох місяців Міненерго, Мінекономрозвитку, галузеві відомства, а також державні інфраструктурні компанії, такі як "Газпром", "Транснєфть", РАО РЖД, "Совкомфлот", "Внєшекономбанк", ВТБ, "Росатом" доповісти про вжиті заходи. Та й "Сбєрбанку" не завадило б це зробити" , - сказав Путін.

Його прес-секретар Дмитро Пєсков додав, що доручення прем'єра покликане зруйнувати схеми виведення грошей з держкомпаній через офшори.

"В цілому це надзвичайно коррупціногенно. Хоча прямих ознак порушень у цьому немає, але очевидно ці схеми використовуються для виведення грошей, для того, щоб афілійовані з держкомпаніями структури отримували ті чи інші підряди або гроші на це", - сказав Пєсков.

"Великий бізнес може бути на цьому побудований, якщо це приватний бізнес, але коли мова йде про компанії з держкапіталом, на думку Путіна, це є дуже негативним явищем. Тому він доручив перевірити "Газпром", "Транснєфть", РЖД і т.д. - і не тільки самі ці компанії, але і афілійовані з ними фірми, які часто отримують від цих компаній великі підряди, будучи заснованими в офшорах, і потім отримують оплату, і потім миють через ці офшори гроші, і більша частина цих грошей просто зникає за кордоном ", - сказав Пєсков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: