"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк може задуматись над обмеженням кредитування через дорогий газ

П'ятниця, 16 грудня 2011, 09:54

Труднощі із завершенням газових переговорів можуть знову змусити Нацбанк повернутися до питання обмеження споживчого кредитування.

Якщо це станеться, то банкам доведеться активніше боротися за корпоративних клієнтів, пишуть "Экономические известия".

"Відсутність прогресу в переговорах з Росією про зниження ціни на газ на 2012 рік може відбитися на зміні політики Нацбанку в управлінні кредитуванням", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Збереження ціни на газ на рівні 400 доларів за тисячу кубометрів проти очікуваних 200-250 за тисячу кубів означає, що НАК "Нафтогаз" продовжить витягувати з резервів Нацбанку близько 12 млрд доларів на рік, що буде робити істотний вплив на рівень резервів регулятора.

Реклама:

До сьогоднішнього дня відтік з резервів валюти, яка йшла на купівлю російського газу, балансували активним надходженням валюти по фінансовому рахунку платіжного балансу - у вигляді кредитів і капітальних вкладень, які направляли нерезиденти в економіку України.

Загалом з початку 2011 року обсяг припливу прямих іноземних інвестицій досяг 5,5 млрд доларів (на 35,7% більше, ніж за аналогічний період 2010 року).

Проте їх обсяги знижуються - до 287 млн доларів в жовтні в порівнянні з 732 млн у вересні.

Зниження надходжень по фінансовому рахунку платіжного балансу, а також високі обсяги імпорту товарів, з одного боку, і погіршення зовнішньої кон'юнктури, яке істотно позначилося на металургійній продукції, обсяги експорту якої зросли лише на 16,7% в порівнянні з жовтнем 2010 року.

Ці дані змусили Нацбанк переглянути прогнози щодо платіжного балансу на 2011 рік.

Якщо ще восени НБУ розраховував отримати наприкінці року профіцит по платіжному балансу в розмірі 500 млн доларів, то зараз прогнозує від'ємне сальдо.

Його основна причина - значні темпи зростання експорту продукції машинобудування (річні темпи росту становили 53,5% в порівнянні з 38,1% у вересні).

У Нацбанку кажуть, що насамперед це пов'язано з реалізацією низки інвестиційних проектів на українських підприємствах і підготовкою до проведення Євро-2012.

Проте серйозний внесок в обсяги імпорту дає і попит населення на споживчі товари закордонного виробництва. У тому числі і автомобілі.

Член ради НБУ Валерій Геєць не виключає, що реакцією Нацбанку на збільшення імпорту може бути повернення до питання обмеження споживчого кредитування, яке стало сьогодні одним з ключових способів заробляння грошей банками.

"Повинна бути якась симетрична міра, що обмежує імпорт. Проте банківська система буде заперечувати, тому що сьогодні у неї немає інших джерел отримання прибутку", - говорить експерт.

Дійсно, ставки за депозитами фізосіб на рівні 20% річних ведуть до того, що кредити в реальну економіку банки готові сьогодні видавати не менше, ніж під 23-25% річних.

Очікувати зниження ставок за депозитами і кредитами найближчим часом не варто.

Висока валютизація економіки і напруженість на світових фінансових ринках стимулюють економічних гравців і далі купувати валюту, попит на яку НБУ збиває жорсткою монетарною політикою.

За словами першого заступника голови правління Дочірнього банку Ощадбанку Росії Олександра Ведяхіна, початок 2012 року навряд чи принесе банкам значне збільшення вільної ліквідності. А значить - рівень кредитних ставок буде залишатися на відносно високому рівні.

У такій ситуації заборона або істотне обмеження споживчого кредитування може привести до серйозних змін на банківському ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!