Moody`s опустив Україну до рівня кризового 2009 року

П'ятниця, 16 грудня 2011, 09:51

Агентство Moody`s турбується посиленням ризиків в українській економіці і знизило прогноз її суверенного рейтингу до" негативного ", проте запевняють експерти, що зараз на тлі нестабільності в світовій економіці цей крок не матиме серйозних наслідків, оскільки інвестори орієнтуються на ціну страховки від суверенного дефолту і співпраця з МВФ.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Останній раз такий прогноз України мала в кризовому 2009 році.

Вперше за два роки Україна пригрозили погіршенням рейтингової оцінки.

Реклама:

15 грудня агентство Moody `s Investor` s Service переглянуло прогноз рейтингів боргових зобов'язань уряду України в національній та іноземній валюті B2 зі "стабільного" до "негативного".

"Негативний" прогноз також поширюється на межу рейтингу країни Україна B1 і межу рейтингу по депозитах в іноземній валюті В3.

Зниження прогнозу агентство пояснює посиленням фіскального тиску (збереження дотацій НАК "Нафтогаз Україна" і Пенсійному фонду) і тиском зовнішньої ліквідності на тлі затримки виконання програми МВФ.

Крім того, враховуючи, що зовнішні ринки закриті, а попит на ОВДП низький, викликає занепокоєння значне збільшення суми боргу, що погашається в 2012 році.

Враховуючи, що баланс грошових коштів уряду є досить обмеженим, бюджетне фінансування та погашення боргу можуть виявитися важкими у наступаючому році, вважають аналітики Moody `s.

Агентство Moody `s також стурбоване тим, що зниження темпів зростання світової економіки може істотно погіршити баланс зовнішньої торгівлі, що "відіб'ється в тиску на прив'язку національної валюти до долара США".

Ще одним фактором в Moody `s називають ризики політичної стабільності напередодні парламентських виборів 2012 року, що "погіршує перспективи покращення в Україну інституційного середовища".

На відміну від інших рейтингових агентств, Moody `s нечасто змінює свої рейтинги.

Останній раз агентство переглядало суверенні рейтинги Україні в травні 2009 року, знизивши їх з рівня В1 до В2 і присвоївши їм "негативний" прогноз.

Однак у жовтні 2010 року у зв'язку з відновленням співпраці країни з МВФ прогноз рейтингів був поліпшений до "стабільного".

Таким чином, вчорашнє рішення Moody `s повертає рейтингову оцінку Україну на рівень кризового 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: