"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На Євро-2012 іноземцям доведеться приїжджати уже із гривнями в кишені - ЗМІ

Четвер, 15 грудня 2011, 20:26

Україна хоче, аби на Євро-2012 туристи приїжджали вже з гривнями в кишені. НБУ веде відповідні переговори.

Тим часом, обміняти валюту іноземцям в самій Україні нині проблематично як ніколи, передає Deutsche Welle.

Обмінники практично не працюють, а у відділенні банку, уважно вивчивши паспорт іноземця, сухо відповідають: "Ви нерезидент. Отже, для обміну валюти потрібно заповнити спеціальний формуляр, а таких формулярів нам не завезли".

Журналісти з'ясували: далеко не всі банківські відділення мають таких формулярів у достатній кількості.

Реклама:

"У мене зараз залишилося пару цих бланків. Але нам привозять їх небагато, бо ж іноземці не часто до нас заходять. Якщо треба обміняти якусь серйозну суму, то краще їдьте в центральний офіс", - сказала кореспонденту DW співробітниця одного з комерційних банків у спальному районі Києва.

Вона повідомила, що в їхньому відділенні іноземцеві можна обміняти не більше 200 доларів. Це при тому, що офіційно громадянам інших країн дозволено обмінювати до 15 тис. євро на день.

В обмінниках взагалі формулярів годі й шукати. Там радять іноземцям просити про послугу для обміну грошей когось з перехожих, хто має український паспорт.

Спецформуляр введений для обміну іноземцями валюти ще 1993 року. Його заповнюють, коли громадянин іншої держави здає валюту, аби потім, по закінченню його поїздки в Україну, він зміг обміняти назад гривні на валюту, пояснив керівник прес-служби Нацбанку Сергій Шумихін.

"Такий документ є підтвердженням, що іноземець здав валюту на таку ось суму і тепер залишок хоче обміняти. НБУ не збирає дані з цих формулярів, однак перевіряє їхню наявність у банків", - наголосив Шумихін.

Раніше, коли паспорту при обміні невеликих сум не вимагали, заповнення формуляру власне було добровільною справою. Тепер без такого формуляру не обійтися й відразу, як в радянські часи, виник дефіцит.

На запитання, чому не всі банківські відділення забезпечені такими формулярами, Шумихін лише зауважив, що це виключно компетенція комерційних банків.

У самих банках пояснюють, що в деяких відділеннях справді немає цих формулярів у достатній кількості, оскільки фірми, що мають ліцензії на друк таких бланків, іноді не можуть забезпечити їх в достатній кількості.

Водночас всім іноземцям банкіри радять міняти гроші в готелях чи на вокзалах, оскільки там їхні відділення завжди забезпечені цими формулярами.

У Національному банку мріють, щоб іноземці приїздили до України вже з гривнями в гаманці.

Зокрема, до початку європейської футбольної першості НБУ хоче домовитися з європейськими кредитно-фінансовими інститутами про продаж ними гривні для вболівальників, які збираються на футбольний чемпіонат в Україну.

"НБУ намагається зараз забезпечити національною валютою іноземні банки, аби іноземці могли в себе в країні поміняти свою валюту на гривні. Щоб перетнувши кордон, вони вже мали певну суму. У Швейцарії вже були переговори", - розповів Шумихін.

Експерти критично сприйняли ініціативу нацбанку. Адже гривня – це не конвертована валюта, аби іноземні банки захотіли працювати з нею, каже голова Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Він не виключає, що в таких сусідніх країнах, як Польща, Білорусія, Росія запровадити масовий продаж української гривні ще можна.

Але в країнах Західної Європи, на думку аналітика, це нереально, навіть враховуючи наближення європейської футбольної першості.

"Іноземним банкам потрібно буде виходити на український міжбанківський ринок, закуповувати гривню, брати на себе валютні ризики. А кому це потрібно!?", - сказав Охрименко у коментарі DW.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!