"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Morgan Stanley: курс долара буде зростати, євро – падати

Середа, 14 грудня 2011, 20:02

У 2012 році очікується зростання курсу долара и падіння курсу єдиної європейської валюти.

Про це ідеться у прогнозі аналітиків одного з найбільших банків світу - Morgan Stanley, повідомляє портал "Дело".

Аналітики Morgan Stanley очікують, що "наступного року долар помітно зміцниться проти основних валют, за винятком єни, яка зберігає статус найбезпечнішої валюти".

Єдиною перепоною для зміцнення курсу долара може стати новий раунд програми кількісного пом'якшення, або так звана QE3, запуск якої прогнозується до середини 2012 року.

Реклама:

Однак навіть цей фактор матиме лише обмежений ефект на поведінку валюти, вважають експерти.

Подальше зниження ставок ЄЦБ буде супроводжуватися продовженням боргової кризи в єврозоні.

Це є причиною, через яку Morgan Stanley радить мати короткі позиції по євро/долару в 2012 році.

Тиск на євро підсилиться, а низькі темпи зростання погіршать становище фінансових інститутів країн євро зони, зазначають аналітики.

Як і в ситуації з доларом, аналітики припускають, що втеча від ризиків допоможе єні зміцнитися як "валюта-притулок".

Навіть інтервенція Банку Японії - єдина загроза для зростання єни - навряд чи матиме довгостроковий вплив на зміцнення цієї валюти.

Ефекти від подібних заходів з 2004 року були тимчасовими, а для більш сильної інтервенції навряд чи у влади з'явиться політична воля, ідеться у звіті.

Високий держборг обіцяє похмурі перспективи для фунта стерлінгів, незважаючи на явну прихильність міністра фінансів Джорджа Осборна до заходів економії, вважають в Morgan Stanley.

Економісти очікують збільшення розмірів програми купівлі активів - на 125 млрд фунтів - до 400 млрд фунтів, починаючи з лютого або навіть раніше.

Франк, за прогнозами аналітиків Morgan Stanley, збереже статус "валюти-притулку", незважаючи на інтервенції Центробанку, спрямовані на обмеження зростання курсу національної валюти.

Стеля торгового діапазону "швейцарця", встановлена в серпні, буде зберігатися до кінця поточного року, проте в 2012 році Національний банк Швейцарії може послабити свою позицію.

В умовах того, що Європа як і раніше не може впоратися з поточною кризою, у другому півріччі 2012 року ця валюта знову зміцниться, вважають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!