Використання "офшору" дозволить запустити LNG-термінал на півтора року раніше?

Середа, 14 грудня 2011, 18:03

Коли починається робота по LNG, дуже ефективно використовувати - на період будівництва стаціонарного терміналу - офшорний термінал, який базується на відповідних кораблях.

Про це заявив голова Координаційної ради національного проекту "LNG-термінал" Віталій Дем’янюк у середу під час фахової дискусії "Перспективи диверсифікації газозабезпечення України шляхом будівництва LNG-терміналу та видобутку нетрадиційного газу", повідомляє DT.UA.

"Ми бачимо механізми використання офшорного терміналу для імпорту 3-4 млрд кубометрів газу на рік у скрапленому вигляді протягом двох років. Це дасть можливість запустити термінал не у 2015 році, а на 1-1,5 року раніше", - розповів В.Дем’янюк.

"Це досить значний обсяг газу, який дозволяє розбавити внутрішній ринок трубопровідного природного газу і починати говорити про створення конкуренції з точки зору постачання. Для офшорного терміналу планується залучати інвесторів, для будівництва компресорів, газопроводів, які будуть базуватися на землі та по яких буде постачатися газ споживачам", - відзначив він.

Реклама:

На думку учасників дискусії, LNG-термінал хоча і є суто інфраструктурним об’єктом українського газового ринку, але за умови політичної волі і підтримки стане вправним важелем для стабільної роботи всієї газотранспортної системи.

Для прикладу директор енергетичних програм центру "НОМОС" Михайло Гончар навів досвід Польщі.

Коли наші західні сусіди вирішили будувати LNG-термінал, вони одразу реформували свою найпотужнішу національну газову компанію (яка виконувала монопольно ті ж функції, що і НАК "Нафтогаз України"), відділивши в окреме підприємство її газотранспортний підрозділ.

Таким чином, на польському газовому ринку одночасно з’явилась перспектива для інвесторів, постачальників та покупців газу – обирати традиційний трубопровідний газ (причому російський чи норвезький, який сьогодні для поляків значно дешевший, ніж газпромівський), чи той, що поставлятиметься через LNG-термінал.

Сам факт наявності такого потенційного вибору вже позитивно вплинув на ціни газу для споживачів.

"Доки Україна має єдиного монопольного постачальника природного газу, ринок газу буде ринком продавця. Наша мета – поміняти цю конструкцію і зробити ринок газу збалансованим, а ще краще – зробити його ринком покупця. Наша мета – просто мати виключно економічно обґрунтовану ціну на газ без політичної знижки або надбавки. LNG-термінал є об’єктом відсічки ціни. Як тільки ціна на газ на ринку перевищуватиме економічно обґрунтований рівень, це означатиме, що LNG-термінал починає працювати в країні", - заявив В.Дем’янюк.

"Наші енергетичні стосунки з Російською Федерацією та закупівля російського газу роблять Україну регіональним ринком. LNG-термінал дозволить використовувати інші механізми і джерела постачання газу і зробить Україну учасником світового енергетичного ринку", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!