"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна вперше запропонує середньострокові валютні ОВДП

Вівторок, 13 грудня 2011, 17:29

Міністерство фінансів на аукціонах позапланових 14 грудня вперше виставить на продаж облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) із валютної прив'язкою терміном погашення 13 і 18 місяців.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу Мінфіну.

Як відомо, раніше покупцям пропонувалися ОВДП з валютною прив'язкою строком погашення 3, 5 і 10 років, які також будуть виставлені на аукціони 14 грудня.

З середини літа 2011 року обсяг продажів на первинних аукціонах впав до мінімуму, оскільки покупці вважають заниженими пропоновані Мінфіном ставки в умовах дефіциту ліквідності на ринку і відходу з ринку нерезидентів через нестабільність на міжнародних фінансових ринках.

Реклама:

Тоді в кінці вересня 2011 року уряд розширив перелік ОВДП середньостроковими (від року до п'яти) і довгостроковими (понад п'ять років) облігаціями з індексованою вартістю, при погашенні яких враховується зміна курсу гривні до долара з моменту розміщення.

Індексація номінальної вартості такої облігації здійснюється на дату її погашення відповідно до зміни середньозваженого курсу гривні до долара на міжбанківському ринку за календарний місяць, що передує первинному розміщенню і погашенню облігацій.

При цьому в разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексуватися не буде, а виплата купона здійснюється раз на півроку і без урахування зміни курсу гривні до долара.

Цей інструмент був цікавий банкам з іноземним капіталом для формування резервів за валютними зобов'язаннями, які раніше формувалися у валюті, і які тепер Нацбанк зобов'язав формувати у гривні.

Дебютне розміщення нових ОВДП відбулося 4 жовтня. З того часу Мінфін залучив близько 7 млрд грн., проте останнє результативне розміщення пройшло 18 листопада.

Уряд планує в 2011 році розмістити ОВДП на суму 45,6 млрд грн.

Обсяг продажів ОВДП з початку року досяг 25,97 млрд грн., а з урахуванням капіталізації НАК "Нафтогаз України" і підконтрольних державі банків випуск ОВДП з початку року сягнув 43,2 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!