НБУ готується продавати облігації за долар

Четвер, 1 грудня 2011, 09:27

Мінфін розробляє механізм емісії облігацій внутрішньої державної позики, які будуть продаватися за іноземну валюту.

Про це розповіло "Комерсант Україна" джерело в НБУ.

Центробанк уже пообіцяв Мінфіну здійснювати своп-операції з такими паперами: видавати гривню під заставу ОВДП із зобов'язанням їх зворотного продажу.

"Ми не хочемо проводити свопи з валютою, тому що будь-який банк візьме у нас гривню під заставу валюти, обіцяючи, що буде кредитувати економіку, але завтра за неї ж купить долари на міжбанку. Післязавтра він знову прийде до нас з новою валютою і попросить гривню. Виходить карусель і тиск на курс, що змушує нас продавати резерви. Тому ми запропонували Мінфіну новий механізм, який дозволить залучити валюту з ринку, але не є нескінченним, - пояснив чиновник.- На наступному тижні це питання буде винесено на розгляд Кабміну".

Реклама:

Інше джерело, близьке до уряду, підтвердило інтерес Міністерства фінансів до цієї ініціативи, уточнивши, що документ ще не підготовлений.

"Мінфіну потрібно платити за зовнішніми боргами і шукати гроші на ринку. Для цього потрібно внести зміни в законодавство і дозволити продавати ОВДП за валюту, так як зараз всі розрахунки всередині країни повинні відбуватися тільки у гривні".

Директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова обговорила ідею валютних ОВДП з керівниками ряду банків.

"Це була якась фокус-група - з'ясовувався інтерес до нових паперів, - сказав один з учасників зустрічі.- Більшість скептично оцінили цю ідею, запропонувавши проводити свопи з валютою. Але були й ті, хто сказав: ми будемо купувати".

За словами співрозмовника видання, у багатьох великих і дрібних банків є надлишок валюти, що вони готові вкласти, тоді як найбільші установи мають "коротку валютну позицію".

"Ряд іноземних банків збирає депозити в населення і направляє їх на розрахунки за кредитними лініями з материнськими банками", - пояснив ситуацію один з чиновників НБУ.

Валютні ОВДП можуть бути цікаві громадянам, вважають банкіри.

"Просунуті фізичні особи побачать в них альтернативу валютними депозитами і вкладеннями в золото, - зазначив голова правління "Правекс-банку" Сергій Наумов .- Потрібно розглядати населення, малий і середній бізнес як інвесторів економіки. У них на руках є готівка, яка, на жаль, працює на тіньову економіку".

Банкіри відзначають, що уряд повинен провести роз'яснювальну кампанію з впровадження нового інструменту, доходність якого може бути трохи нижча ставок за депозитами (річний депозит у доларах в середньому коштує 7,3%).

Однак попередня кампанія уряду з продажу населенню своїх бондів через 6 тис відділень Ощадбанку не була успішною.

У вересні 2009 року, коли банки пропонували депозити під 20% річних, Мінфін випустив казначейські облігації терміном на рік (номіналом по 500 грн) всього під 8%.

У відомстві планували залучити з ринку 500 млн гривень, але більш ніж за два місяці продажів отримали тільки 1,330 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!