Білорусь розпродасть держпідприємства по 4 долари

Середа, 9 листопада 2011, 13:15

Білоруський уряд дає старт нової для країни моделі приватизації - сотні збиткових підприємств будуть передаватися новим власникам майже безкоштовно, в обмін на гарантії залучення інвестицій та збереження робочих місць.

У вівторок на засіданні уряду Білорусі заступник міністра економіки Олександр Ярошенко заявив, що на початку 2012 року в ході першого етапу приватизації планується продати 619 держпідприємств за одну базову величину - 35 тис. білоруських рублів, що приблизно дорівнює $4, повідомляє портал "Дело".

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв лише про "точкову приватизацію" обмеженого списку підприємств, в основному великих.

"Не сприймаю засновану на приватизації приватну власність, отриману за безцінь. Ми за приватну власність, яку людина створює сама. На нашу думку, приватизація не повинна мати обвальний характер", - заявляв білоруський президент.

Реклама:

В останній версії приватизаційного списку за "точковим" планом були вказані 244 білоруські підприємства.

Тепер програма формально збільшується більше ніж удесятеро, але в основному за рахунок дрібних компаній.

За даними міністерства економіки Білорусі, частка нерентабельних і низькорентабельних підприємств зараз становить майже половину від загального числа.

Приватні підприємства показують кращі, ніж державні, результати роботи по продуктивності, залученню інвестицій та експорту, зазначив Ярошенко.

За січень-серпні 2011 року 94% прямих іноземних інвестицій було направлено в приватний сектор білоруської економіки.

У 2012 році в економіку Білорусі планується залучити $3,7 млрд прямих іноземних інвестицій: $1,2 млрд на модернізацію і створення нових робочих місць і $2,5 млрд - за рахунок продажу держвласності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!