"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газопровід "Північний потік" введено в експлуатацію

Вівторок, 8 листопада 2011, 16:38

В експлуатацію введено першу нитку газопроводу "Північний потік".

Про це передає "УНІАН".

На німецькому узбережжі Балтійського моря у місті Любмін символічний вентиль білого кольору відкрили президент Росії Дмитро Медведєв, Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем`єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем`єр-міністр Франції Франсуа Фійон, комісар Європейського Союзу з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, а також акціонери проекту.

Президент Росії, виступаючи на церемонії, наголосив, що сьогодні відкривається нова сторінка у партнерстві РФ і Євросоюзу.

Реклама:

"Російський газ вперше надходитиме до країн ЄС напряму", - підкреслив він, додавши, що тим самим зміцнюється енергобезпека.

За його словами, новий газопровід - найсучасніший і відповідає усім екологічним вимогам.

Він зазначив, що Росія планує нарощувати співпрацю з країнами ЄС в галузі енергетики.

"Ми і надалі послідовно нарощуватимемо енергетичну співпрацю з нашими європейськими партнерами, залучатимемо інвестиції у видобувні, розподільні активи", - сказав Медведєв.

Окрім цього, він зазначив, що німецькі, французькі й інші компанії беруть активну участь у розробці російських газових родовищ.

"Ми, у свою чергу, зацікавлені у розвитку газорозподільної інфраструктури, спорудженні сучасних і екологічно чистих генеруючих потужностей, зокрема парогазових електростанцій. Ми розраховуємо, що на шляху цієї співпраці не буде ніяких штучних бар`єрів", - сказав він.

Нагадаємо, що газопровід на морській ділянці Виборг - Грайфсвальд (офіційний кінцевий пункт; безпосередній вихід на сушу і основні технічні споруди розташовані в м. Любміні) протяжністю 1128 км матиме дві паралельні гілки, розраховані на поставку 55 млрд. куб. м газу на рік.

"Північним потоком" російський природний газ доставлятиметься напряму німецьким і європейським споживачам.

Сировинна база "Північного потоку" - Південноросійське і Штокмановське родовища.

Здача в експлуатацію другої гілки, яка подвоїть пропускну спроможність "Північного потоку", планується наприкінці 2012 р.

Будівництво газопроводу "Північний потік" веде Nord Stream AG – спільне підприємство, власниками якого є "Газпром", BASF SE ("A+"/прогноз "стабільний") /Wintershall Holding GmbH, E.ON Ruhrgas AG (дочірня структура E.ON AG), Gasunie і GDF Suez SA.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: