"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Olympus понад 20 років приховував збитки

Вівторок, 8 листопада 2011, 14:40

Японський виробник фотоапаратів та ендоскопічного обладнання Olympus Corp. більше 20 років приховував збитки від фінансових операцій, щоб запобігти обвалу котирувань акцій.

Про це заявив у вівторок голова компанії Сюїті Такаяма, повідомляє MarketWatch.

Такаяма офіційно вибачився від імені компанії і повідомив, що Olympus зробить все можливе, щоб уникнути делістингу на Токійській фондовій біржі (TSE), яка оголосила у вівторок про введення обмежень на "короткі продажі" паперів Olympus, починаючи з 9 листопада.

Водночас, акціонери Olympus, до числа яких входить найбільша страхова компанія країни - Nippon Life Insurance, закликали керівництво бути стриманішим у заявах, щоб не провокувати подальший обвал вартості акцій.

Реклама:

Найбільші фінансові компанії Японії, які підтримували відносини з Olympus, включаючи Nomura Holdings Inc., поспішили заявити про те, що їм не було відомо про махінації зі звітністю.

Провину за приховування інформації нинішній президент Olympus поклав на екс-президента компанії Цуесі Кікукаву, віце-президента Хісасі Морі та внутрішнього аудитора Хідео Ямаду, які виплачували завищені гонорари зовнішнім фінансовим консультантам, щоб уникнути викриття.

Такаяма заявив, що йому не було нічого відомо про фальсифікацію звітності.

Компанія Olympus була заснована в 1919 році. Компанія базується в Токіо, має регіональні штаб-квартири в США та Німеччині.

Спочатку Olympus спеціалізувалася на виробництві мікроскопів та термометрів, зараз вона займається виробництвом оптики, фототехніки, а також обладнання для проведення медичних і біологічних досліджень.

Найбільшими акціонерами компанії на кінець минулого фінансового року були Nippon Life Insurance (8,4%), Bank of Tokyo-Mitsubishi (майже 5%) і Sumitomo Mitsui Banking (3,1%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!