Commerzbank не виключає продажу "Форуму"

Вівторок, 8 листопада 2011, 10:29

Дуже великих збитків зазнав у третьому кварталі німецький Commerzbank. Щоб знизити ризики, він мусить шукати свіжий капітал.

Тож, банк не виключає продажу деяких активів, зокрема українського банку "Форум", передає Deutsche Welle.

Наприкінці мунулого тижня Commerzbank був у статусі biggest loser на франкфуртській біржі. Його акції втратили понад 7% своєї вартості, причому не стільки за наслідками "грецької" епопеї з референдумом, скільки через прес-конференцію менеджменту банку за підсумками кварталу.

Грецькі державні облігації в його власності знецінилися, призвівши до настільки великих збитків фінансової групи, що її шеф Мартін Блесінґ змушений тепер відмовитися від поставлених цілей на 2012 рік і працювати над обмеженням ризиків.

Реклама:

Загалом майже 700 млн євро становив "мінус" у балансі Commerzbank за період з липня по кінець вересня, а це навіть на 100 млн євро більше тих збитків, яких побоювалися аналітики.

Причиною цих втрат банкіри назвали насамперед великий обсяг списань на грецькі держоблігації. І це у період, коли банку потрібні свіжі гроші.

Адже, згідно з останніми ухвалами саміту ЄС в Брюсселі, для посилення фінансової стабільності у єврозоні великі європейські банки мають до середини 2012 року пред'явити додатковий статутний капітал.

Тому Commerzbank, як зазначають інформагенції, розглядає усі можливі варіанти.

Керівництво банку вже заявило у п'ятницю про намір розпрощатися із деякими активами. До таких, що приносять надійні доходи і не продаються, належать лише активи у Німеччині (Comdirect) та Польщі (BRE Bank).

Натомість, за словами керівника фінансового відділу Commerzbank Еріка Штрутца, новий бізнес без прив'язки до Німеччини й Польщі буде "тимчасово призупинений", щоб вивільнити капітал.

Він не виключив у цьому зв'язку продажу українського дочірнього банку "Форум". Адже цей бізнес перебуває "надто далеко від центру".

Штрутц вважає, що існує ризик погіршення економічної кон'юнктури у найближчі місяці. Тому подальші дії банку - продавати частки, заощаджувати на управлінському персоналі та згортанні діяльності іпотечного кредитувальника Eurohypo.

Commerzbank необхідно збільшити свій капітал на 2,9 млрд євро. Однак, на думку аналітиків агентства Fitch, другому банку ФРН можуть знову знадобитися державні асигнування.

Спроби для виконання приписів ЄС знайти ресурси власними силами до середини 2012 року приречені на поразку, вважають експерти. Адже погіршення кон'юнктури легко перекреслить ці спроби заощаджень усередині.

"Додаткову потребу в капіталі має покрити здебільшого держава",- підсумували аналітики Fitch.

Після того, як Commerzbank вперше звернувся за державними субсидіями 2009 року, 90% з них він вже повернув. Але 25% акцій другого найбільшого фінансового інституту Німеччини ще досі перебувають в державній власності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!