Нацбанк здешевив "нічні" кредити

Вівторок, 8 листопада 2011, 09:26

Приплив іноземної валюти на міжбанк від продажу аграрної продукції в кінці минулого тижня викликав зростання гривневої ліквідності і, як наслідок, падіння ставок кредитів овернайт удвічі - до 7,8%.

Банкіри вважають, що ліквідність забезпечив НБУ, який знизив свої валютні побоювання, пише газета "Комерсант-Україна".

При цьому фінансисти не очікують, що тренд на здешевлення кредитів триватиме довго, тому що довгі ресурси все ще коштують під 20%.

Банкіри розповіли, що на міжбанківському ринку з'явилася підвищена пропозиція іноземної валюти. За їх словами, валюта почала надходити від експортерів зерна зараз, а не як зазвичай - у вересні-жовтні.

Реклама:

Це призвело до того, що навіть не всі банки у понеділок змогли продати клієнтську валюту, що позначилося на вартості долара. У понеділок вранці індикатор опустився з 8,017/8,023 гривні за долар до 8,014/8,018 гривні за долар.

Приплив валюти супроводжувався збільшенням ліквідності. Вранці 4 листопада залишки на кореспондентських рахунках виросли до 21,06 млрд грн, тоді як ще 24 жовтня на них було 11,83 млрд грн. Це призвело до різкого падіння вартості міжбанківських кредитів.

Овернайт у п'ятницю подешевшав майже вдвічі - з 13,4% до 7,8%, повідомили виданню у Нацбанку. Пікових значень він досяг 31 жовтня (23,9%), чого не відбувалося з 2009 року.

Вартість коротких ресурсів продовжувала падати і в понеділок. За словами банкірів, котирування овернайта становили 5-10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!