Росія і Німеччина у вівторок запустять "трубу" в обхід України

Вівторок, 8 листопада 2011, 09:14

Президент Росії Дмитро Медведєв і канцлер ФРН Ангела Меркель у вівторок офіційно відкриють російсько-німецьку газову магістраль "Північний потік".

Лідери двох країн дадуть старт комерційним постачанням газу з Росії за найдовшим у світі 1224-кілометровим морським газопроводом, повідомляє агентство "Интерфакс".

У церемонії також візьмуть участь єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, прем'єр-міністри Франції Франсуа Фійон і Нідерландів Марк Рютте. Усього на церемонію в Любмін на північному сході Німеччини, де магістраль виходить на берег, запрошені 420 гостей.

Потужність першої нитки газопроводу складає 27,5 млрд кубометрів на рік.

Реклама:

Головна інтрига проекту - скільки газу по ньому будуть отримувати Чехія і Словаччина в обхід України, яка сьогодні є монополістом в доставці російського газу на ці ринки.

Джерело агентства на газовому ринку повідомило, що постачання газу в ці країни по газопроводу "Північний потік" можуть скласти до 26 млн кубометрів на добу, або 9,5 млрд кубометрів у річному обчисленні. Крім того, знизиться і транзит газу через Україну до ФРН.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch уже порахувало, що запуск нового газопроводу може мати негативні наслідки для НАК "Нафтогаз України", рейтинг якого зараз - "CCC" - всього на один ступінь вище дефолту. На думку експертів Fitch, обсяг транспортування газу і виручка цієї компанії знизяться приблизно на 20%.

Газопровід "Північний потік" пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу становить понад 1224 км.

При потужності першої нитки 27,5 млрд кубометрів на рік будівництво другої нитки збільшить його пропускну спроможність до 55 млрд кубометрів.

"Газпром" вже підписав довгострокові контракти на поставку газу по "Північному потоку" до низки країн ЄС, включаючи Німеччину, Данію, Нідерланди, Бельгію, Францію і Великобританію.

Проект реалізує спільне підприємство Nord Stream AG. "Газпрому" належить 51% в компанії, Wintershall і E. ON Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: