Думка експерта: МВФ дбав про економіку України більше, ніж сама Україна

Понеділок, 7 листопада 2011, 16:38

Місія МВФ взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань, повідомляється в заяві постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра.

Місія МВФ перебувала в Києві в період з 25 жовтня по 3 листопада.

"Найбільш ймовірно, що за таким розпливчастим результатом візиту місії МВФ ховається той факт, що сторони не змогли прийти до компромісу з питання дефіциту "Нафтогазу". Уряд наполягає на тому, що йому вдасться значно знизити ціну на імпортований газ, і що в підвищенні тарифів для населення немає потреби", - прокоментував аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

У той же час, додав він, представники Фонду не вірять в романтизм "Азарова і компанії" та опонують фактичними даними - дефіцит НАК "Нафтогаз" за результатами року може перевищити 20 мільярдів гривень.

Реклама:

"З моменту взяття Україною обіцянки привести ціну на газ для населення до економічно обґрунтованого рівня пройшло більше року. За цей час уряд, напевно, з сотню раз обіцяв знайти альтернативу підвищенню цін у вигляді більш низької ціни на імпортований газ, ініціації проектів енергозбереження та розвитку власного видобутку".

"Але результат дорівнює нулю - ціни оновлюють історичні максимуми, обсяг імпорту перевищує розумну межу рази в два, а власний видобуток падає. Так, вже ось-ось повинен бути новий договір з Росією з істотно меншою ціною на газ, вже ось-ось мають почати рости обсяги видобутку власного газу, але досвідчені фінансисти з МВФ вже не вірять у світле майбутнє - тільки в жорстоке сьогодення", - наголосив Іванець.

За його переконання, якщо рік тому вимоги МВФ можна було назвати спірними, то зараз очевидно, що вони були і залишаються обґрунтованими, і що без них "романтична" економічна політика влади призведе до повного колапсу країни.

По суті, МВФ дбав про економіку України більше, ніж сама Україна, - додав Іванець.

"Так, звичайно, було б краще, якби наші олігархи продали свої "Мерседеси" і вілли за кордоном і вклали гроші в енергетичну незалежність України. Тоді б ні МВФ, і ніхто інший не міг би нам вказувати, що робити. Але тоді б це була зовсім інша країна. А поки ми живемо в Україні - чекати нам зростання цін на газ", - резюмував аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!