Парламент "перепише" борги комунальних підприємств на концесіонерів

Понеділок, 7 листопада 2011, 10:47

Податкові борги комунальних підприємств будуть виплачувати концесіонери, які натомість отримають пільги при сплаті концесійних платежів.

Про це ідеться у прийнятому за основу парламентом у п'ятницю законопроекті №9341, яким вносяться зміни до Податкового кодексу з метою залучення інвестицій в українську економіку, пише газета "Комерсант-Україна".

Документ зобов'язує концесіонерів і орендарів отримувати на баланс цілісний майновий комплекс державних чи комунальних підприємств тільки разом із зобов'язанням повністю виплатити грошовий або податковий борг підприємства.

Це дозволить усунути правову прогалину в Податковому кодексі, адже зараз погашення податкового боргу є зобов'язанням лише орендаря комунального підприємства, концесіонер сплачує тільки його кредиторську заборгованість.

Реклама:

Натомість інвесторам дозволять включати до витрат концесійні платежі. До того ж орендну і концесійну плату звільнять від ПДВ.

Серед іншого пропонується врегулювати вплив валютних ризиків на податкову звітність.

Підприємствам дозволять визначати курсову різницю по заборгованості в іноземній валюті з подальшим включенням до валових витрат тільки в момент її погашення, а не щокварталу, як зараз.

Не буде враховуватися в податковій звітності курсова різниця від перерахунку прямих інвестицій в іноземній валюті.

Вже наступного пленарного тижня депутати мають намір затвердити цей закон в цілому, щоб він набув чинності 1 січня 2012 року.

У ході доопрацювання з нього планують прибрати пільгу з ПДВ. Згідно з висновками Головного науково-експертного управління Ради, звільнення від сплати ПДВ концесійних та орендних платежів є "необґрунтованим" і суперечить принципу "рівності усіх платників перед законом та недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації".

Не схвалили ініціативу щодо звільнення від оподаткування і у комітеті Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

"Рівні умови повинні бути для всіх учасників ринку, тому говорити про якісь преференції для них несправедливо. З іншого боку, цей механізм може бути застосований в проблемних регіонах", - зазначив міністр з питань будівництва, регіонального розвитку і ЖКГ Анатолій Близнюк.

Разом із тим чиновник підтримав пропозиції щодо виплати концесіонерами податкових заборгованостей: "Якщо така практика дозволить підприємству уникнути реструктуризації за допомогою процедури банкрутства та санації, то це правильний крок".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!