Абрамович визнав, що отримав алюмінієві активи фактично безкоштовно

Понеділок, 7 листопада 2011, 10:33

Російський бізнесмен Роман Абрамович на слуханнях минулого тижня заявив, що, всупереч твердженням Бориса Березовського, володів часткою в "Русалі" одноосібно.

А дісталася вона йому, за словами підприємця, фактично безкоштовно, пише газета "Ведомости".

У лютому 2000 року Лев Чорний і Девід Рубен з партнерами за 575 млн. доларів продали Абрамовичу акції Красноярського і Братського алюмінієвих заводів, Ачинського глиноземного комбінату і Красноярської ГЕС.

У квітні 2000 року вони були об'єднані з активами "Сибірського алюмінію" Олега Дерипаски. У новій компанії, названій "Російський алюміній" ("Русал"), 50% отримав "Сибирский алюминий", ще 50% було у підконтрольній Абрамовичу Millhouse Capital.

Реклама:

У четвер з'ясувалося, що Дерипаска доплатив Абрамовичу за свою частку в об'єднаній компанії 575 млн. доларів готівкою.

Цю інформацію оприлюднив адвокат Березовського Лоуренс Рабинович із посиланням на свідчення одного з топ-менеджерів з команди Абрамовича - Ірини Панченко.

За словами Панченко, спочатку був узятий кредит в 100 млн. доларів у МДМ-Банку, а потім, з березня 2000 року, для платежів за цією угодою використовувалися гроші, виручені від операції з Дерипаскою.

"Тобто в підсумку ви для оплати цих дуже цінних активів не розлучилися з жодними грошима, тому що пізніше отримали всю суму від Дерипаски?", - уточнив адвокат Березовського. "Угода з Дерипаскою покрила все, що ми повинні були заплатити за активи [у першій угоді]", - підтвердив Абрамович.

Абрамович підтвердив, що у Бадрі Патаркацишвілі були не просто гарні, а "дуже хороші" стосунки з Чорним і його партнерами. Саме за наполяганням Патаркацишвілі він зважився на операцію.

"Без Бадрі я в цей бізнес і носа б не сунув, там кожні три дні когось вбивали, я не хотів мати справу з таким бізнесом", - пояснив Абрамович.

Створенням же "Русала" той задоволений не був. Патаркацишвілі був упевнений, що Дерипаска з часом витіснить партнера з бізнесу, розповів Абрамович.

Рабинович, втім, зазначив, що в лютневому договорі про купівлю алюмінієвих активів ім'я Патаркацишвілі зазначено в переліку покупців.

"Це і не був цей контракт, це записка, лист, документ, що описує ситуацію", - відповів на це мільярдер. "З різних причин, зокрема в інтересах безпеки, я не хотів виглядати єдиним акціонером, хоча в реальності був єдиним. У цьому весь сенс даху", - трохи пізніше сказав він.

Абрамович вказав, що Патаркацишвілі за всю цю угоду належали комісійні. І той отримав свої гроші сповна.

Сам Абрамович довго не затримався у співвласниках "Русала". У вересні 2003 року він продав 25% компанії Дерипасці за 1,578 млрд. доларів, а восени 2004 року були продані решта 25% (сума угоди не розкривалася, за словами Березовського, вона склала 450 млн. доларів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: