"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Антонов" намагається створити СП з росіянами

Понеділок, 7 листопада 2011, 09:52

Авіаконцерн "Антонов" шукає партнерів для створення спільного підприємства з виробництва літаків Ан-148 і Ан-158.

Про це повідомив у п'ятницю голова підприємства Дмитро Ківа, пише газета "Комерсант-Україна".

За його словами, до СП можуть увійти Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство (ВАЛТ) і російські фінансові структури.

"Є інвестори, які готові вкласти в проект кошти. Якщо переговори пройдуть успішно, СП може почати роботу вже в першому кварталі 2012 року", - зазначив Ківа.

Реклама:

Україна може передати до СП частину прав на інтелектуальну власність, а також виробничі потужності, уточнив віце-президент ДП "Антонов" Олександр Ківа.

Росія пропонувала об'єднати авіабудівні активи ще в 2010 році, але тоді Дмитро Ківа заявляв, що об'єднання неможливе, оскільки українські активи є державними, а на їх корпоратизацію піде мінімум два роки.

Зараз сторонами створено лише СП, яке займається координацією виробництва, питаннями маркетингу і продажем літаків. Активи в СП сторони не передавали.

"Зараз ми розуміємо, що самостійно нам буде складно розвивати серійне виробництво Ан-148 і Ан-158", - сказав Олександр Ківа.

Досі в "Антонові" говорили, що будуть виконувати замовлення за рахунок кредитних коштів. У 2010 році Дмитро Ківа заявляв, що підприємство залучить близько 500 млн. доларів у зарубіжних фінансових інститутів. Але вдалося домовитися тільки з ВТБ Банком про позику в 30 млн. доларів.

За словами Олександра Ківи, ідею створення СП підтримує прем'єр-міністр Микола Азаров, а також російські чиновники.

"Тепер необхідно оформити відповідні документи, пройти всі законодавчі етапи", - відзначив він.

Україна і Росія досі не вийшли на заявлені плани по щорічному виробництву Ан-148, зазначає видання. Країни обіцяли виробляти по 12 і 24 літаки на рік відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: