МВФ і Київ продовжать переговори, коли буде нова ціна на газ

Понеділок, 7 листопада 2011, 09:30

Міжнародний валютний фонд і Кабінет міністрів не змогли домовитися про ціну газу для населення й плани на її підвищення.

Як сказало газеті "Комерсант-Україна" джерело, ознайомлене з ходом переговорів, МВФ наполягав на одномоментному підвищенні тарифів на газ для населення на 30% і для теплокомуненерго на 60%.

"Валютний фонд міг би погодитися на плавне підвищення тарифів. Однак у Кабінеті міністрів розраховують на успішний підсумок газових переговорів із Росією, тому на даний момент корекція тарифів небажана", - сказав співрозмовник видання.

Враховуючи, що природний газ становить близько 70% у структурі тарифу на тепло, його подорожчання на 60% для ТКЕ підвищить тариф на централізоване опалення в середньому на 42%.

Реклама:

У цілому зростання вартості газу, тепла й гарячої води може додати до споживчої інфляції до 2,1 процентного пункту. 

Щоправда, питання корекції тарифів ЖКГ виявилося не єдиною проблемою в ході переговорів. У МВФ наполягають на внесенні коректив у бюджет 2012 року, пропонуючи розраховувати його, ґрунтуючись на зростанні ВВП в 4%, а не на раніше закладених 5%.

"Обсяг номінального ВВП в 2011 році, навіть у випадку 4% зростання економіки, буде вищий від очікуваного й досягне запланованого нами рівня. Тому корекція не потрібна", - заявив співрозмовник видання.

Однак цей аргумент не переконав МВФ. У підсумку було запропоновано перерахувати доходи держбюджету на основі більш реалістичного прогнозу росту ВВП, у результаті чого його дохідна частина має бути знижена на 3 млрд. гривень.

Крім того, у якості альтернативи розглядається можливість вжиття низки заходів щодо збільшення доходів держбюджету, додав співрозмовник.

Він зазначив, що МВФ запропонував збільшити резервний фонд держбюджету з 3 млрд. гривень до 5 млрд. гривень, а також розширити прогресивну шкалу оподатковування фізичних осіб.

Як відомо, до 2011 року в Україні стягувалося 15% від доходів громадян. З 1 січня 2011 р. введена ставка 17% для випадків, коли щомісячний дохід громадянина перевищує десятикратний розмір мінімальної зарплати на початок року (941 гривень) – тобто понад 9410 гривень.

"Валютний фонд вимагає підвищити ставку прибуткового податку на 2% для забезпечених громадян, чиї місячні доходи в 15 раз перевищують прожитковий мінімум", - сказав співрозмовник видання.

Враховуючи, що 1 грудня прожитковий мінімум збільшиться до 1004 гривень, підвищена ставка податку може торкнутися середнього класу, який легально отримує понад 15,06 тис. гривень.

Тим часом, джерело видання не вважає бюджетне питання ключовим: "Виходячи з того, що, крім тарифів на газ, суттєвих суперечностей у нас немає, зберігається можливість того, що найближчий транш МВФ зробить в Україну навіть у 2011 році".

Як відомо, у п'ятницю завершився візит місії МВФ, за підсумками якого в переговорах оголошена пауза "для доопрацювання технічних питань".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!