У рейтингу Doing Business Україна посіла 152 місце зі 183 країн

Неділя, 6 листопада 2011, 16:24

Реформи, які здійснює держава в сегменті полегшення ведення бізнесу, результатів не дають.

Про це свідчать дослідження міжнародних організацій, передає телеканал 24.

Так, у рейтингу Doing Business, Україна посіла 152 місце зі 183 країн, втративши за рік 3 позиції.

"Якщо ви дійсно хочете рухатися в плані покращення інвестиційного клімату в країні, не достатньо просто проводити реформи, необхідно робити це швидше та ефективніше, ніж це роблять країни-конкуренти. Адже боротьба за інвестиції в світі загострюється", - каже директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.

Реклама:

Міжнародна фінансова корпорація також представила дослідження, присвячене інвестиційному клімату в Україні.

За словами представників МФК, дослідження ґрунтується на оцінках представниками бізнесу ефективності змін, що запроваджуються у регуляторній політиці та у системі державного контролю.

Результати дослідження свідчать, що реального поліпшення роботи бізнесу в країні не спостерігається. Тиск органів влади на бізнес лише посилився.

"Верхівка айсберга, яку вони показують, це те, що їм дозволено офіційними показниками показати ситуацію бізнесу. Насправді ситуація більш гірка, тому що всі прийняті закони, всі прийняті постанови в Україні не працюють", - запевняє екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

В МФК також зазначають, що за останні два роки в Україні посилилася корупція і підвищилися рейдерські ризики. Частка підприємців, що використовують неофіційні способи вирішення питань в держорганах, зросла з 35 відсотків до 46 відсотків. Середня частка доходів бізнесу, яку доводиться витрачати на хабарі за два роки зросла з 6 відсотків до 10 відсотків.

"Кожне друге підприємство не може працювати легально, не може спілкуватися з державними органами без того, щоб не застосовувати неофіційні способи чи засоби. Крім цього, 25 відсотків робили якісь подарунки службовцям: чи то дрібні, чи то великі - немає різниці", - сказав керівник проекту МФК "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осаволюк.

Попри те, що вітчизняний бізнес призвичаївся до роботи в умовах тотальної корупції, потерпає від такої державної політики залучення іноземного капіталу, адже зарубіжні інвестори не можуть працювати в умовах непередбачуваності та високого рівня корупції.

Сьогодні суверенний кредитний рейтинг України, за міжнародною шкалою рейтингових агентств, перебуває у спекулятивній категорії.

Країна з рейтингом "В", який має сьогодні Україна, характеризується низькою надійністю з точки зору виплати за своїми зобов’язаннями.

"Зобов'язання, випущені такими країнами, характеризуються, як спекулятивні або їх ще іноді називають "сміттєвими", і в зобов'язання України або окремих позичальників з України не можуть вкладатися найбільші інституційні західні інвестори через занадто високі ризики, властиві цим зобов'язанням", - каже генеральний директор РА "Кредит-Рейтинг" Станіслав Дубко.

Невтішний прогрес відзначається і в сфері держконтролю.

Кількість підприємств, охоплених перевірками, за два роки знизився лише на 1 відсоток - з 75 відсотків до 74 відсотків.

Для порівняння, у різних європейських країнах цей показник становить від 5 до 30 відсотків, зауважують у МФК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!