Експерти обіцяють тяжкі часи для виробників молока

Неділя, 6 листопада 2011, 10:44

Стрімке підвищення закупівельних цін на молоко може призвести до втрати конкурентоспроможності вітчизняних виробників.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

Така ситуація позначається на цінах молочних продуктів, які нині вже не всім по кишені.

Серед причин такого становища в молочній галузі, серед іншого, недооцінка приватного сектора.

Реклама:

Про його значення в загальному виробництві молока свідчать розрахунки експерта аграрного ринку Інни Іллєнко, згідно з якими на переробку за перший квартал нинішнього року від сільгосппідприємств надійшло трохи більше молока, ніж торік.

Але оскільки їхня питома вага менша, ніж приватників, котрі в цей період зменшили поставки, то й загальний показник галузі виявився негативним.

На переробку, порівняно з минулим роком, молока надійшло за квартал менше на 3,1 відсотка.

Звідси випливає обґрунтований висновок: скасування колишнього порядку дотацій шляхом субсидування закупівельних цін на сире молоко, який був прийнятний і для виробників, і для переробників, відіграло різко негативну роль.

Насамперед це сталося тому, що кошти держпідтримки, які раніше йшли безпосередньо в молочну галузь і за будь-яких обставин залишалися в ній, тепер через спец­фонд "розпорошуються", надходять не тільки в молочне скотарство, а й у птахівництво, свинарство, тобто в галузі більш благополучні, які могли б розвиватися самотужки.

У результаті для збереження та розвитку галузі, яка залишилася без підтримки, є ледь не єдиний вихід — підвищення закупівельних цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!