ООН: Виробництво зерна у світі збільшиться до 2,3 мільярда тонн

Субота, 5 листопада 2011, 17:47

Продовольча і сільськогосподарська організація (FAO) Об'єднаних націй підвищила прогноз світового виробництва зерна в цьому році до рекордних 2,3 мільярди тонн, що на 3,7 відсотка вище виробництва в 2010 році.

Про це йдеться в повідомленні FAO, передає Finance.

Виробництво зернових культур зросте головним чином завдяки 6 відсотковому збільшенню виробництва пшениці до 691 мільйона тонн.

FAO також збільшила прогноз виробництва кормового зерна, включаючи кукурудзу, і підвищила прогноз світових запасів зерна до кінця сезону 2011-2012 років до 506,6 мільйона тонн, що на 3,3 відсотка вище від попереднього сезону.

Реклама:

Організація також прогнозує рекордний урожай рису.

Ціни на ринках сільськогосподарської продукції залишаться високими, незважаючи на збільшення пропозиції і зниження попиту, йдеться у повідомленні.

"Виробничі витрати, від витрат на добрива до витрат на енергію, залишаються високими, відсоткові ставки збільшилися в багатьох економіках, що розвиваються, - все це може послабити виробництво в наступному році і, отже, призвести до зниження запасів і збільшення цін", - йдеться в доповіді FAO.

Глобальні витрати на імпорт продовольства можуть досягти 1,3 трильйона доларів в 2011 році, прогнозує організація.

Відзначимо, що за оцінками Міністерства аграрної політики і продовольства, урожай зернових культур в Україні цього року складе у валовому зборі (бункерна вага) 52 мільйони тонн.

Прогноз на рівні 50 мільйона тонн без урахування олійних культур підтверджує старший аналітик DragonCapital Тамара Левченко.

"Усередині країни піде на споживання близько 26 мільона тонн. Відповідно 24 мільйона тонн можуть бути експортовані. З них основний експорт - пшениця і тверді зернові", - зазначила Левченко.

Нагадаємо, що 10 жовтня 2011 року ООН виступила з попередженням про те, що нинішні високі ціни на продовольство, мабуть, збережуться і надалі і навіть продовжать зростання, що спричинить проблеми з постачанням в різних частинах світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: