ВР не відмовилася від приватизації ОПЗ

Субота, 5 листопада 2011, 17:11

Верховна рада відмовилася заборонити приватизацію Одеського припортового заводу (Південний, Одеська область).

За прийняття в першому читанні законопроекту № 2209 проголосував 51 депутат при мінімально необхідних 226, повідомляє "Дело".

Таким чином ВР відмовилася включити до переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, акції ОПЗ, які будуть належати державі на момент набрання законом чинності.

Даний законопроект внесли до парламенту в березні 2008 року депутати Євген Мармазов (Комуністична партія) і Михайло Сирота (Блок Литвина, загинув у ДТП в серпні 2008 року).

Реклама:

Нагадаємо, що у той час ОПЗ було виставлено Фондом державного майна на продаж, який так і не відбувся. У вересні 2009 року пройшов конкурс з продажу держпакету акцій ОПЗ, але результати торгів не були визнані.

Тоді компанія, близька до Ігоря Коломойського, готова була заплатити 5 мільярдів гривень.

Літом 2011 року Дмитро Фірташ заявив, що такий важливий актив, як ОПЗ, потрібно продати тільки українському бізнесу.

"Це стратегічне підприємство для української хімічної промисловості. ОПЗ підключений до аміакопроводу, за яким транспортується аміак з Росії до порту на Чорному морі. Також завод має єдиний на Чорному морі перевалочний пунктом добрив, звідки їх і аміак можна перевозити в будь-яку точку світу", - сказав Фірташ.

Фірташ є власником чотирьох українських виробників мінеральних добрив: концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька обл.), "Азот" (Черкаси), "Рівнеазот" і Сєвєродонецький "Азот" (Луганська обл.).

Слід зазначити, що 2010 рік ОПЗ закінчив із збитком 87,169 мльйони гривень, збільшивши чистий дохід на 70,24 відсотка, або на 1 449,667 мільйони гривень - до 3 513,69 мільйонів гривень.

ОПЗ є відкритим акціонерним товариством, 100% акцій якого належить державі і управляється ФДМ.

Завод спеціалізується на виробництві аміаку і карбаміду, перевантаженні хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!