Ціна на газ для промисловості встановила історичний рекорд

П'ятниця, 4 листопада 2011, 10:41

З новою ціною газу на кордоні з Росією - 456 доларів за тис. куб. м, - яку "Газпром" встановив Україні на IV квартал, країна зажила в листопаді. 

Тепер промисловий бомонд гарячково шукає шляхи скорочення витрат, а також можливість підняти ціни на свою продукцію, пишуть "Экономические известия".
 
"Протягом 2011 року для хлібопекарських підприємств ціна на газ підвищувалася тричі - в квітні на 12%, в липні на 18%, а також у листопаді майже на 12%. Таким чином, з початку року ціна на газ зросла на 43% - з 3200 гривень за 1 тис. куб. м в січні до 4600 гривень в листопаді", - розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів, президент ЗАТ Холдинг Т і С Володимир Слабовський.
 
Він пояснив, що питома вага газу в структурі собівартості виробництва хліба займає близько 6%.
 
Найбільш енергозалежна від газу галузь - хімічний комплекс з виробництва азотних добрив. Тут газова складова у продукції досягає 60-90%, оскільки газ використовується як в технологічних цілях, так і як сировинний компонент.
 
Багато років хіміки прагнули здешевити газ як сировину за рахунок дотування з бюджету. Але зараз картина змінилася.
 
"Після переходу більшості азотних підприємств до нового власника - Дмитра Фірташа - заводи перестали вирішувати газову проблему за рахунок бюджету", - сказав народний депутат-регіонал, екс-президент ЗАТ Сєверодонецьке об'єднання "Азот" Олексій Кунченко.
 
Якщо у хіміків поки все нормально, пекарі ще мають можливість перекрити газові втрати підвищенням вартості, більш дорогою випічкою, ціни на яку не регулює держава, то переробникам цукру доводиться туго.
 
Галузь зіткнулася цього року не тільки з підвищенням вартості газу, але і з профіцитом сировини - цукрових буряків, що не дозволяє перекрити газові втрати збільшенням відпускної ціни отриманого цукру.
 
"Частка газу в собівартості нашої продукції становить від 25% до 30%. Собівартість виробництва цукру в середньому в галузі дорівнює 7500 грн. за тонну, а відпускна ціна - 6500 грн. Крім того, цукор погано купують зараз, в результаті чого переробники зіткнулися з проблемою дефіциту оборотних коштів", - розповідає гендиректор асоціації Укрцукор Микола Ярчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!