"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Посол Путіна назвав поглинання "Газпромом" білоруської труби допомогою

Середа, 30 листопада 2011, 17:36

Білорусь зможе збільшити золотовалютні резерви за рахунок джерел з Росії в 2012 році на 3,9 млрд доларів і на 3,4 млрд доларів в 2013 році.

Про це заявив посол Росії в Білорусі Олександр Суриков на прес-конференції в середу в Мінську, передає "Інтерфакс".

"Ці 7,3 млрд доларів - це більше 25% нинішнього ВВП Білорусі. Це дуже хороша підтримка, яка дозволить вирішити цілий ряд проблем і поліпшити життя народу", - сказав Суріков.

Він пояснив, що сума фінансової підтримки з боку Росії на 3,9 млрд доларів утвориться за рахунок кредиту Сбєрбанку РФ на 1 млрд доларів, покупки другої половини акцій "Белтрансгазу" за 2,5 млрд доларів і виділення другого траншу кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС на 440 млн доларів.

Реклама:

За оцінкою Сурікова, в 2012 році Білорусь отримає 880 млн доларів у вигляді чергового траншу кредиту Антикризового фонду та 0,5 млрд доларів першого траншу держкредиту на будівництво АЕС, загальна сума якого становитиме до 10 млрд доларів.

Крім того, Суриков вважає, що за рахунок зниження "вхідної" ціни на газ в 2012 році до 165,6 долара за тисячу кубометрів, "близько 2 млрд доларів валютних ресурсів залишаться в Білорусі".

Таким чином, він оцінює російську підтримку економіці Білорусі в 2012 році в 3,4 млрд доларів.

В даний час золотовалютні резерви Білорусії становлять 4,6 млрд доларів, нагадав посол.

На його думку, масштабна фінансова підтримка від Росії "дасть можливість владі Білорусі по-іншому поглянути на ситуацію, з урахуванням більш серйозного формування золотовалютних резервів".

Він також вважає, що з урахуванням очікуваного нульового торгового балансу і відсутності хронічного дефіциту валюти, у Білорусі складається можливість "з цих позицій провести в економіці розумні реформи".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!