"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Укрдержреєстр почне реєструвати нерухомість з 3 січня

Середа, 30 листопада 2011, 16:37

Державна реєстраційна служба України почне приймати документи на реєстрацію прав на нерухоме майно з 3 січня 2012 року, а до 29 грудня 2011 року реєстрацію мають проводити Бюро технічної інвентаризації.

Про це на повідомив голова Державної реєстраційної служби Леонід Єфименко, передає УНІАН.

"Реєстрація за новою системою має бути запроваджена з 1 січня 2012 року. Виходячи з режиму святкових днів, тоді, мабуть, з 3 січня", - сказав він.

Єфименко уточнив, що з 1 січня 2012 року БТІ припинять реєструвати права на нерухомість, але за ними залишиться функція проведення технічної інвентаризації.

Реклама:

При цьому він прокоментував повідомлення в ЗМІ щодо припинення прийому БТІ документів на реєстрацію з 1 і 15 грудня 2011 року.

"Однозначно БТІ таких рішень не може приймати. По-перше, вони зобов`язані виконувати функції, передбачені законом... По-друге, будь-яка дія, як БТІ, так і реєстратора БТІ, може бути оскаржена в суді. По-третє, у разі, якщо діями БТІ або діями реєстратора завдано якогось шкоди, то особа, якій завдано шкоди, має право на відшкодування збитку, завданого неправомірними діями... Немає ніяких підстав для того, щоб громадянам відмовляти в реєстрації прав на нерухоме майно", - пояснив голова Укрдержреєстру.

На його думку, сьогодні БТІ можуть зареєструвати права на нерухоме майно за один-два дні замість передбачених законодавством "до 14 днів".

Єфименко додав, що до 15 грудня планується завершити проведення конкурсу на відбір реєстраторів у регіональних службах. При цьому він уточнив, що реєстратори, які працювали в БТІ, за їх бажанням можуть бути прийняті на роботу в Укрдержреєстр.

За даними Єфименка, в Україні функціонує близько 500 БТІ, а Укрдержреєстр створив 583 реєстраційні служби.

Штатний розклад у всіх реєстраційних службах у регіонах уже затверджений, планується, що в кожному районі працюватиме по 2-3 реєстратори.

Голова служби зазначив, що адреси центрального і регіональних відділень Укрдержреєстра стануть відомі після 15 грудня і будуть обнародувані на сайті відомства.

За словами Єфименка, з 1 січня 2012 року для того, щоб зареєструвати право власності на квартиру, куплену на вторинному ринку, продавець і покупець завіряють у нотаріуса договір купівлі-продажу (необхідний також техпаспорт на квартиру, одержаний у БТІ).

Після цього право власності на квартиру реєструється у державного реєстратора. Якщо отримується будинок, то покупець реєструє право власності на об`єкт у реєстратора. Термін реєстрації становить 14 днів.

Голова Укрдножреєстру повідомив, що за реєстрацію речових прав на нерухоме майно в державного реєстратора покупець нерухомості сплачує держмито в розмірі 119 гривень.

Єфименко додав, що до введення нової системи державна реєстрація речових прав на нерухомість здійснювалася в реєстрі майнових прав, який вело Міністерство юстиції, а також існує кілька інших реєстрів - реєстр іпотеки, обтяжливий тощо.

"З 1 січня передбачається, що існуватиме один-єдиний державний реєстр речових прав", - сказав голова Укрдержреєстру.

Він додав, що немає сенсу передавати дані з існуючих реєстрів в один реєстр, оскільки "ті реєстри, які на сьогодні функціонують, вони так і функціонуватимуть. Але доступ до інформації матиме державний реєстратор... Вся інформація, яка міститься сьогодні в нині чинних реєстрах, буде збережена, вона стане складовою єдиного реєстру, що створюється".

В Україні з 1 січня 2012 року вводиться нова система реєстрації прав на нерухоме майно.

Нова система реєстрації буде заснована на Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання виписок з Державного реєстру прав на нерухоме майно, затверджених постановою Кабінету міністрів № 703 від 22 червня 2011 року, а також на Законі України №1878-VI "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: