У Азарова придумали по-новому рахувати пенсії чорнобильцям

Середа, 30 листопада 2011, 11:25

Кабінет міністрів прийняв постанову "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Постанова № 1210 схвалена на засіданні уряду 23 листопада, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу уряду.

Документом передбачається, що в 2012 році при обчисленні заробітку, з якого буде визначено розмір пенсії учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, застосовуватися формульний підхід.

"Це дозволить суттєво збільшити розміри пенсій зазначеній категорії постраждалих", - сказав на брифінгу в Кабінеті міністрів голова правління Пенсійного фонду Зайчук.

Реклама:

Так, наприклад, особа, яка брала участь в роботах по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1987-1988 роках і відпрацювала в зоні відчуження більше 12 місяців, отримуючи при цьому заробітну плату в розмірі від 1200 до 1300 рублів, при втраті 80% працездатності матиме розмір пенсії майже 5 тис. грн. Крім того, такій особі буде призначена також додаткова пенсія.

Середній розмір пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС складе: для інвалідів I групи - 5439,52 грн., для інвалідів II групи - 5128,73 грн., для інвалідів III групи - 3941,53 грн.

Введені гарантовані мінімальні виплати для інвалідів-ліквідаторів: для інвалідів I групи - 2399,70 грн., для інвалідів II групи - 2147,10 грн., для інвалідів III групи - 1894,50 грн.

В уряді зазначають, що кожного разу при зміні розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, цей розмір буде збільшуватися.

У Кабміні повідомили, що на 1.11.2011 в місцевих судах перебували 1,2 млн. позовів, пов'язаних із пенсійним забезпеченням, на загальну суму 6,4 млрд грн., в т.ч. постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС - 115, 6 тис. позовів на суму 1,8 млрд грн.

В апеляційних судах - 2,6 млн. справ на суму 5,9 млрд грн., з яких по пенсійному забезпеченню постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС - 254,7 тис. на суму 2,8 млрд грн.

На забезпечення виплати за судовими рішеннями за 11 місяців 2011 року направлено 5,9 млрд грн.

При цьому залишилися не профінансованими виплати за судовими рішеннями на суму 2,3 млрд грн.

На фінансування цих судових рішень залучались позики, надані Держказначейством. На сьогодні надання таких позик обмежене, відзначається в повідомленні.

Причиною звернень до суду є прогалина в законодавстві щодо обчислення пенсій та підвищень, які обчислюються з мінімального розміру пенсії за віком.

Зокрема, статтями 50-54 закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (в редакції Закону, що діяла до 01.01.2008) встановлено, що пенсії особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, обчислюються виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком.

Однак розмір цієї мінімальної пенсії за віком для чорнобильців законом не визначений, зазначили у Кабміні.

Тоді як мінімальна пенсії за віком на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, застосовується виключно при призначенні пенсій відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

І це підтверджено постановою Конституційного Суду України від 19.05.09 № 27-в, сказано в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: