Європейці домовилася про порятунок і черговий транш для Греції

Середа, 30 листопада 2011, 09:37

Міністри фінансів єврозони у вівторок домовилися про збільшення фонду допомоги, але не змогли сказати на скільки, а також вирішили, що, можливо, доведеться попросити Міжнародний валютний фонд про подальшу допомогу.

Міністри узгодили деталізований план, до якого входять страхування перших 20-30% нових облігацій, випущених країнами, що зазнають труднощі з фінансуванням, і створення інвестиційних фондів для залучення зарубіжних інвесторів для придбання державних облігацій єврозони, повідомляє агентство Reuters.

Обидві схеми вступлять в дію до січня, при цьому приблизно 250 млрд євро з Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) будуть доступні для використання після фінансування другої програми допомоги Греції, сказав голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер на прес-конференції.

"Ми також вирішили швидко вивчити питання збільшення ресурсів МВФ через двосторонні кредити ... так, щоб МВФ міг достатньою мірою відповідати новим можливостям EFSF і співпрацювати з ним ще тісніше", - сказав він.

Реклама:

Однак, оскільки Китай і великі державні інвестиційні фонди інших країн мовчать про подальше інвестування в борги єврозони, глава EFSF Клаус Реглінг сказав, що не очікує, що інвестори пообіцяють вкласти великі суми грошей в найближчі дні або тижні.

Він також заявив, що не може назвати остаточний розмір розширеного фонду.

"Дійсно неможливо вказати одну суму збільшення, оскільки це процес. Ми не зможемо роздати сотню мільярдів в наступному місяці, нам знадобляться гроші для подальшого руху вперед", - сказав він.

Міністри Єврогрупи також вирішили виплатити чергову порцію коштів Греції - 8 млрд євро, що становлять шостий транш із програми допомоги ЄС/МВФ, схваленої в 2010 році, і необхідних, щоб запобігти дефолту.

Юнкер сказав, що гроші будуть переведені до середини грудня, після того, як МВФ схвалить свою частину платежу на початку місяця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!