"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"ВТБ банк" оскаржить рішення ВГСУ про стягнення іпотечної нерухомості

Четвер, 3 листопада 2011, 20:30

ПАТ "ВТБ банк" оскаржить у Верховному суді рішення Вищого господарського суду, що скасували реєстрацію права власності банку на раніше стягнені об'єкти нерухомості за іпотечними договорами з підприємствами групи компаній "Таргет".

Ці об'єкти нерухомості, що покривають заборгованість за кредитами на суму понад 76 мільйонів доларів, повідомляє Правова група "Павленко і Побережнюк", що представляє інтереси банку в судах, передає "Інтерфакс-Україна".

"Рішення Вищого господарського суду України мають бути оскаржені через свою незаконність", - наведені в прес-релізі слова партнера ПГ "Павленко і Побережнюк", адвоката Олександри Павленко.

Вона зазначає, що головною проблемою, що склалася в результаті судових рішень у банківській системі, є неможливість прямого переходу на користь банків права власності на іпотечне майно, у той час як таке право встановлено законом і не може бути порушене.

Реклама:

"Судом і опонентами у зазначених справах була помилково зайнята позиція про нібито подвійне стягнення боргу банком. Так, у банку є судові рішення, які встановили необхідність повернути борги на його користь, але, в той же час, саме стягнення не відбувалося і було неможливим з декількох причин, які залежали від несумлінної поведінки боржника", - зазначила Павленко.

За її словами, банк вибрав інший спосіб погашення заборгованості - реалізацію свого прямого позасудового права на стягнення заставного майна шляхом реєстрації права власності.

"Мабуть, боржник не очікував, що в банку теж може вичерпатися терпіння. Суди ж, судячи з текстів рішень, взагалі мало приділили уваги деталям кредитних відносин і прописали лише позицію боржника", - резюмувала Павленко.

Як повідомлялося, ВГСУ позбавив "ВТБ банк" права на стягнені раніше банком об'єкти нерухомості, які виступали предметом іпотек за іпотечними договорами з підприємствами групи компаній "Таргет" (Харків), що покривають заборгованість за кредитами на загальну суму понад 76 мільйонів доларів.

"ВТБ банк" заявив, що рішеннями ВГСУ банк фактично позбавлений його законної власності та можливості стягнути заборгованість.

У свою чергу, ТГ "Таргет" заявила, що вважає остаточним рішення ВГСУ в суперечці з "ВТБ банком".

"За підсумками судового розгляду було підтверджено, що саме по собі право "ВТБ банку" звернути стягнення на предмет іпотеки ще не є абсолютним і не може використовуватися як легалізований механізм позбавлення права власності", - наголошувалося в заяві ТГ "Таргет".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!