Уряд загляне в кишені українцям

Четвер, 3 листопада 2011, 10:28

З 1 грудня уряд поширить на всю Україну експеримент з використання непрямих методів оцінки доходів громадян, що претендують на соціальну допомогу.

Зараз цей експеримент реалізується в трьох областях.

Віце-прем'єр-міністр соцполітики Сергій Тігіпко на розширеному засіданні уряду пояснив, що з 1 грудня на всю країну буде поширений експеримент з непрямої оцінки доходів громадян, що претендують на соцдопомогу.

Цей метод застосовується з квітня в трьох областях - Волинській, Кіровоградській та Чернігівській.

Реклама:

Згідно із законодавством, мати-одиначка або жінка, яка виховує дитину до трьох років, може претендувати на гарантований рівень захисту в 30% від прожиткового мінімуму (ПМ) або отримувати всю суму в розмірі ПМ, коли рівень доходу на одного члена сім'ї не перевищує 50% мінімуму.

Експеримент передбачає оцінку доходів і витрат з тим, щоб "індивідуально оцінити достаток кожної матері".

"Якщо мати бізнесмен і заробляє добре, то їй взагалі потрібно відмовити в грошах, а віддати більше тим жінкам, які не мають таких грошей. Такий принцип працює майже у всіх європейський країнах. Політики від цього, звичайно, програють, але про це потрібно говорити з суспільством", - повідомив міністр.

Проведення експерименту і легалізацію можливості застосовувати непрямі методи Тігіпко пояснив тим, що всього 23% соцдопомоги отримують дійсно бідні громадяни, решта - люди з нормальним або високим доходом.

І якщо інспектори при оцінці офіційних доходів громадян, які звертаються за пільгою, виявляли небідних людей тільки в 4% випадків, то експеримент дозволив підняти цей рівень до 50% за рахунок заповнення людьми спеціальних анкет і подальшого опитування їхніх сусідів про наявність неврахованих доходів, витрат, рухомого і нерухомого майна, пише видання.

За словами першого заступника начальника управління праці та соцзахисту населення Олександрійської райдержадміністрації (Кіровоградська область) Ірини Табачкової, експеримент не впливає на рішення про виплату держдопомоги, поки норма не узаконена.

Крім допомоги матерям, до рівня офіційного доходу також прив'язані субсидії і допомога малозабезпеченим сім'ям.

"У нас дуже маленький відсоток виявлення тих, у кого високі доходи, але коли ми обмінювалися досвідом з іншими регіонами, то нам розповідали, що людина стоїть на обліку в службі зайнятості, отримує допомогу, а живе у двоповерховому котеджі", - стверджує Табачкова.

У рамках експерименту проходить вивчення матеріально-побутових умов сім'ї.

І наявність транспортного засобу, сучасного велосипеда, скутера, кондиціонера, посудомийної машини або ремонту житла з використанням дорогих матеріалів в майбутньому може стати приводом у відмові на надання пільги.

Інспектори розпитують у сусідів про квартиранта і співмешканця людей, які подали заявку на соцдопомогу, про наявність у них породистих домашніх тварин, отримання грошових переказів з-за кордону, ведення ними підприємницької діяльності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!