Довіра в єврозоні впала до рівня 2009 року

Вівторок, 29 листопада 2011, 13:19

Зведений індекс ділової і споживчої довіри в єврозоні знизився в листопаді до 93,7 пункту - мінімального рівня з листопада 2009 року.

Про це свідчать дані Європейської комісії, передає "Інтерфакс-Україна".

У той же час аналітики, опитані агентством Bloomberg, у середньому очікували менш значного зменшення показника - до 93,9 пункту.

Жовтневе значення індикатора становило 94,8 пункту.

Реклама:

Падіння довіри відображає побоювання як споживачів, так і бізнесу, що в єврозоні у четвертому кварталі почнеться рецесія в результаті поширення боргової кризи на найбільш великі економіки регіону.

Погіршення показників довіри поряд з іншими факторами може змусити Європейський центральний банк (ЄЦБ) у найближчі місяці провести подальше пом'якшення грошово-кредитної політики.

"Жорсткість податково-бюджетної політики, ослаблення купівельної спроможності споживачів, поглиблення боргової кризи в єврозоні, уповільнення темпів світового економічного зростання вкрай несприятливо впливають на економічну активність", - заявив головний економіст IHS Global Insight по країнах єврозони Говард Арчер.

За його словами, ЄЦБ дійсно повинен знову знизити процентні ставки.

Багато економістів, включаючи експертів Barclays Capital і JPMorgan Chase, прогнозують ще одне зниження процентної ставки ЄЦБ, до 1% річних, вже на наступному тижні.

Передбачається також, що в 2012 році відсоткова ставка ЄЦБ буде знижена до рекордних 0,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!