"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" перерахує Лукашенку 2,5 мільярда за трубу

Понеділок, 28 листопада 2011, 12:25

ВАТ "Газпром" перерахує Білорусі 2,5 млрд доларів за 50% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз" впродовж 15 робочих днів з часу підписання договору про купівлю-продаж.

Як передає УНІАН, про це повідомили в Державному комітеті з майна Білорусі.

Цей термін передбачений договором купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз", який підписали 25 листопада в Москві.

"Схема надходження грошей така, як і в минулі рази, коли "Бєлтрансгаз" продавав акції частками по 12,5%. Кошти від продажу повинні надійти на рахунок Міністерства фінансів в Національному банку Білорусі", - заявили у Держкоммайна.

Реклама:

Відповідно до договору купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз" "Газпром" заплатить за акції 2,5 млрд доларів і стане власником 100% цього підприємства.

Нагадаємо, що в травні 2007 року ВАТ "Газпром" і Державний комітет з майна Білорусі підписали договір купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз" за 2,5 млрд доларів.

"Газпром" щорічно перераховував по 625 млн доларів і збільшував свою частку в "Бєлтрансгазі" щорічно на 12,5%. У 2010 році угода була завершена.

Газотранспортна система Білорусі, експлуатована ВАТ "Бєлтрансгаз", включає 7 490 км газопроводів, 5 лінійних компресорних станцій (КС), 3 підземні сховища газу (ПСГ), 233 газорозподільних станції (ГРС), 26 автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГНКС), 7 газовимірювальних станцій (ГВС).

"Бєлтрансгаз" забезпечує газопостачання споживачів Білорусі і бере участь в міжнародній системі транспортування газу.

По магістральних трубопроводах, що проходять територією Білорусі, здійснюються транзитні постачання російського природного газу в Калінінградську область, Литву, Україну, Польщу.

Річний транзит газу по мережах "Бєлтрансгазу" становить 15-16 млрд кубометрів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!