Ринок молока заполонив фальсифікат

Понеділок, 28 листопада 2011, 10:34

На українському ринку за останні три роки збільшилася кількість молочних продуктів, при виробництві яких виробники відходять від класичної рецептури з метою зменшення собівартості.

Про це заявив голова ради директорів союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський, пише видання "Дело".

"Останні роки характеризуються збільшенням виробництва молокопродуктів - замінників, фальсифікатів", - говорить він.

При цьому фальсифікується все більше видів молочної продукції.

Реклама:

"Якщо раніше це стосувалося тільки масла і згущеного молока, то в цьому році дійшли руки і до ЦМП, і до сирів", - сказав експерт.

За його словами, в якійсь мірі український ринок сам диктує виробникам такі умови роботи - тільки перекроївши рецептуру, вони здешевлюють собівартість продукції.

Нагадаємо, що в червні 2011 року російська галузева асоціація "Союзмолоко" заявила, що український сир, який у великих кількостях експортується на російський ринок, містить пальмову олію.

Практика заміни тваринних жирів рослинними, зокрема пальмовою олією, застосовується для зниження собівартості молочної продукції - тонна сухого молока дорожче тонни пальмового масла в три рази.

Україна є найбільшим імпортером тропічних жирів - за минулий рік обсяг імпорту зріс ще на 15%.

При цьому, як відзначають експерти, визначити в домашніх умовах зміст пальмового масла в молоці неможливо.

"Вдома ви ніяк це не визначите. Тільки в лабораторіях, причому ці аналізи дуже складні і дуже дорогі, і не всяка лабораторія в принципі може їх провести", - говорить доктор ветеринарних наук, професор Ольга Якубчак, завідуюча кафедрою ветеринарно-санітарної експертизи Національного університету біоресурсів і природокористування України.

За її словами, самі по собі рослинні масла не небезпечні.

Проте в молочну продукцію додаються не просто масла, а трансізомери.

"Є дані, що в зайвих кількостях трансізомери можуть викликати патологію печінки, навіть онкологію. Проблема в тому, щоб в Україні ніхто не проводив дослідження, наскільки безпечні такі продукти для регулярного споживання. Мають бути проведені дослідження, які чітко б сказали - споживання безпечно, але наприклад, не більше трьох разів на тиждень", - пояснює Ольга Якубчак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!