Голова Держслужби зайнятості заробляв на колишніх шахтарях

Понеділок, 28 листопада 2011, 09:14

У п'ятницю Служба безпеки затримала директора Державної служби зайнятості Володимира Галицького та ще трьох співробітників відомства за підозрою в хабарництві.

Серед затриманих один із заступників глави ДСЗ і двоє рядових співробітників служби, пише видання "Комерсант Україна".

Галицький очолював ДСЗ при трьох президентах (з травня 2003 року по квітень 2005 року, а також із серпня 2006 року).

Отримати в уряді підтвердження можливого звільнення пана Галицького "видання" поки не вдалося - мобільний телефон прес-секретаря прем'єра Віталія Лук'яненка був поза зоною доступу.

Реклама:

Слідство підозрює, що джерелом незаконного збагачення співробітників ДСЗ стали махінації з коштами, які виділяються в рамках програми створення нових робочих місць.

У 2010 році Кабінет міністрів постановою N527 направив 360 млн гривень "на забезпечення зайнятості населення вугледобувних регіонів" шляхом створення 3,5 тис. робочих місць.

З цієї суми 340 млн гривень виділив Фонд загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття. Галицький є керівником його виконавчої дирекції.

Найбільше коштів виділили Донецькій (172,120 млн гривень) і Луганській (130,7 млн ​​гривень) областях.

У середньому на організацію одного робочого місця в шести регіонах планувалося витратити по 102 тис. гривень.

"Ми перевіряємо інформацію про те, що ці кошти розподілялися на користь компаній, близьких до керівництва служби. Робилося це нібито не безкоштовно, а за відкат у розмірі 15-20%", - сказало джерело видання в СБУ.

У ході спільної операції СБУ і Генпрокуратури в п'ятницю дійсно були виявлені великі суми.

"Ми вели підозрюваних кілька місяців. Результати обшуку перевершили всі очікування. На квартирах, в офісі ДСЗ і на банківських рахунках було виявлено близько 2 млн гривень, майже 1 млн доларів, приблизно 0,5 млн євро і трохи більше 300 тис фунтів стерлінгів, - розповіло джерело в СБУ. - Крім того, ми вилучили 30 кг золота в злитках і ювелірних прикрасах. І це все у державних чиновників. Звідки у них такі кошти?"

За інформацією "видання", кримінальні справи щодо чиновників були порушені за ст. 368 КК ("отримання хабара", передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років) і ст. 368-2 ("незаконне збагачення", до 10 років).

Сьогодні затриманим оберуть запобіжний захід.

Представники профспілок мають аргументи на користь версії про розтрату.

"Нещодавно була виявлена ​​програма, за якою з колишніх шахтарів готували швачок. Зрозуміло, що ніякого навчання не було, це просто відмивання грошей", - говорить голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук.

Подібна програма створення робочих місць діяла в 2003-2004 і в 2007 роках.

У середині 2004 року Рахункова палата виявила, що з 82,6 млн гривень, отриманих Донецькою і Луганською областями, 42,9 млн грн використано з порушеннями. Було створено 224 нових робочих місця, а працевлаштовані всього 6 чоловік", - каже Якібчук.

Обвинуваченим можуть ставити в провину як отримання хабарів, так і нанесення збитків державі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!